Subordre Cicadomorpha

Subordre Cicadomorpha

Els Cicadomorfs, que inclouen les xitxarres, xitxarres espumadores i membràcids, constitueixen un subordre d'Hemípters amb aproximadament 35.000 espècies distribuïdes per tot el món. Tots els seus membres són fitòfags, i molts produeixen tant sons audibles com infrasons, per a comunicar-se.

El cos respon al model dels Hemípters, amb algunes particularitats:

  • Cap. De tipus ortognat, amb la boca dirigida cap avall. Presenten antenes curtes i setiformes amb els artells basals més gruixos, ulls compostos, i normalment dos ocels en la seua proximitat.
  • Tòrax. Ales amb venació bastant complexa i amb nombroses cel•les. En algunes famílies (Cicadellidae) és característic el polimorfisme alar, donant-se formes macròpteres i braquípteres. Les potes són de tipus marxador, i les posteriors solen estar adaptades al salt, i són freqüents la presència d'espines o espolons.
  • Abdómen. Amb un oviscapte ben desenvolupat que els permet ficar els ous a l'interior dels teixits de les plantes.

Són Insectes molt actius que es mouen lliurement sobre la superfície de les plantes de les quals s'alimenten, solen ser voladors i utilitzen sovint el salt per a escapar dels depredadors.

Els seus cicles vitals són senzills, amb reproducció sexual i posta d'ous. Els mascles d'alguns grups emeten sons mitjançant un parell d'òrgans que tenen en la base de l'abdomen amb funcions d'agregació, d'atracció sexual o per a confondre els depredadors.

Les formes nimfals d'alguns Cercopoidea (xitxarres espumadores) viuen envoltades d'espuma per a evitar la dessecació i la depredació, i les de certs Cicadidae (xitxarres) passen diversos anys sota terra abans d'arribar a adults, i presenten adaptacions morfològiques a la vida subterrània.

La importància de moltes espècies com a causants de plagues és considerable, inclouen Insectes que originen danys greus a l'agricultura i la silvicultura de tot el món.

El subordre Cicadomorpha es divideix en les superfamílias Cercopoidea (xitxarres espumadores), Cicadoidea (xitxarres), i Membracoidea (Cicadellidae i Membràcids). Aquestes superfamílies estan representades a la Comunitat Valenciana per les famílies següents:

  • Superfamília Cercopoidea Leach, 1815

     -  Família Aphrophoridae Amyot & Serville, 1843
     -  Família Cercopidae Leach, 1815

  • Superfamília Cicadoidea Latreille, 1802

     -  Família Cicadidae Latreille, 1802
     -  Família Tibicinidae Distant, 1905

  • Superfamília Membracoidea Rafinesque, 1815

     - Família Cicadellidae Latreille, 1825