Insectarium Virtual del Parc Natural del Penyal d'Ifac

PARC NATURAL DEL PENYAL D'IFAC
GALERIA D'INVERTEBRATS TERRESTRES

La idea d'incloure en la web del parc una galeria virtual d'invertebrats naix, al final del 2017, com un Projecte d'Informació i Comunicació dirigit tant a la ciutadania en general, com a la comunitat educativa, i a aquells col•lectius que puguen tindre un especial interés en temes de naturalesa i biodiversitat.

L'objectiu que es procura, no és sols donar a conéixer la fauna invertebrada del Penyal d'Ifac, que ja seria un fi en si mateix, sinó que a més es pretén introduir el públic en les particularitats i característiques dels distints grups, a través de l'arbre taxonòmic en què apareixen situades les espècies.

Aquest arbre taxonòmic constitueix la principal ferramenta de navegació de la pàgina, i ens permet situar cada espècie en la seua posició relativa en la classificació. Per a accedir a les fotografies de les espècies es pot fer directament, punxant en el nivell família, o es poden anar explorant les diferents categories des del nivell superior, phylum, la qual cosa ens donarà una imatge prou completa del grup en qüestió.

Les descripcions que inclou cada una de les categories es completen amb una llista dels taxons del nivell immediatament inferior, citats a la Comunitat Valenciana. Com que es tracta d'un projecte dinàmic, sense data de finalització, la incorporació de noves entrades serà constant, per la qual cosa en algun moment és possible que no apareguen part dels continguts de les entrades de forma immediata.

S'ha volgut dotar el treball del major rigor científic, és per això que s'està desenvolupant en estreta col•laboració amb experts del Banc de Dades de Biodiversitat de la Comunitat Valenciana, i és la raó per la qual, quan no hi ha hagut absoluta certesa amb la identificació d'una espècie, açò s'ha indicat amb l'abreviatura cf. (confer: confronte's amb) , o s'ha deixat el taxon a nivell de gènere (sp.).


NOMBRE DE REGISTRES ACTUALMENT: 418

 

Bibliografia consultada per a la redacció dels articles:

  • Banc de dades de biodiversitat de la Comunitat Valenciana. Generalitat Valenciana - Conselleria d'Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural. Accessible en: https://bdb.gva.es/es.
  • BV news, la revista de Biodiversidad Virtual, 2009. Biodiversidad virtual.org. Accessible en: https://www.biodiversidadvirtual.org/taxofoto/bvnews.
  • Chinery M., 1988. Guía de los insectos de Europa. Ediciones Omega, S.A. 1997, Barcelona. 320 pp. ISBN: 84-282-0839-5.
  • Colaboradores de Wikipedia. Wikipedia, La enciclopedia libre, Disponible en  <https://es.wikipedia.org>
  • Curso Practico de Entomología.  José Antonio Barrientos (ed.). Manuals de la Universitat Autònoma de Barcelona. 41. Entomologia. Asociación Española de Entomología, CIBIO-Centro Iberoamericano de Biodiversidad & Universitat Autònoma de Barcelona. 2004. 947 pp. ISBN: 84-490-2383-1
  • Enciclopedia de animales "Todoservivo.com", 2018. Accessible en: https://www.todoservivo.com.
  • IBERFAUNA. El Banco de Datos de la Fauna Ibérica. Museo Nacional de Ciencias Naturales (CSIC). Enllaç: http://iberfauna.mncn.csic.es.
  • Melic, A., I. Ribera & A. Torralba (eds.) 2015. IDE@: Ibero Diversidad Entomológica @ccesible. Revista IDE@-SEA, nº 1-104, 1.492 pp. Accessible en: http://www.sea-entomologia.org/IDE@.
  • Monserrat, V. J. & Papenberg, D. 2015. Los rafidiópteros de la Península Ibérica (Insecta, Neuropterida: Raphidioptera). Graellsia, 71(1): e024. http://dx.doi.org/10.3989/graellsia.2015.v71.116. Accessible en:  http://graellsia.revistas.csic.es/index.php/graellsia/article/view/512/568.
  • Mundo artrópodo, revista de entomología y aracnología ibérica. VV. AA. Accessible en: http://www.mundoartropodo.com.

 

Agraïments per l'ajuda en la determinació d'algunes espècies dubtoses:

Albano Soares, Alberto Narro, Alejandro Nuñez, Alejandro Pérez-Ferrer, André Burgers, Ángel Mario, Carmelo Abad, Christian Schmid-Egger, Cristian Pertegal, Daniel Parejo, David Cabanillas, Darek Ogrodnik, Félix Torres, Francisco Rodríguez (Faluke), Ian Cross, Jan Tomàs, Jaswinder Boparai, Javier Arcos, Javier Ortiz, Jorge Almeida, José Carrillo, José Luís Romero, José Manuel Sesma, José Martí, Juan Anaya, Leopoldo Castro, Luis Rozas, Marcos Roca-Cusachs, Marián Álvarez, Miguel Domenech, Mo Cloun, Narcís V. Perpinyà, Orlando Ferguson, Oscar Garcia, Oscar Méndez, Pierre Ducamp, Piluca Álvarez, Rafael Carbonell, Ramón Ruiz, Rubén de Blas, Rui Andrade i Thomas Rickfelder.

 

Les fotografies són propietat de l'autor (© Nacho L.-Astilleros). Se n'autoritza l'ús per a fins no comercials si se'n cita la procedència.

 

REGNE ANIMALIA