Instalaciones recreativas

Instalaciones recreativas

La majoria dels equipaments o instal·lacions d'ús públic existents al Parc Natural de la Serra Gelada i el seu entorn litoral es concentren en la ruta roja del mateix (itinerari del far de l’Albir). Aquest itinerari es tracta d'una sendera autoguiada, assistit per elements explicatius de suport a través de panells interpretatius que permeten al visitant la seua realització de manera autònoma. Transmetent al visitant els principals valors ambientals, culturals i geològics d'aquest parc natural marítim-terrestre.

El primer equipament d'ús públic que troba el visitant quan accedeix al Parc Natural és l'aparcament del far de l’Albir. El qual és un espai senyalitzat i habilitat per a l'estacionament de vehicles, el qual disposa de 60 places de pàrquing senyalitzades, 2 places d'aparcament adaptares i 6 places per a motocicletes. No estant habilitat per a l'accés amb autobusos o vehicles de grans dimensions, els quals poden estacionar als carrers pròxims al mateix (C/ Netptú o C/ Badía).Al costat del pàrquing trobem el punt d'informació de l'itinerari del far de l’Albir, gestionat per l'Ajuntament de l'Alfàs del Pi, el qual està destinat a la recepció dels visitants. Al costat d'ell es troben els dos únics vàters públics existents al Parc Natural, també gestionats per l'Ajuntament de l'Alfàs del Pi, estant un d'ells adaptat per a persones amb mobilitat reduïda. A més, en aquest itinerari està permés el trànsit de bicicletes i patinets fora de l'horari comprés de 10.00 a 20.00 h (dins d'aquest horari no es permet el trànsit amb aquests vehicles per l'itinerari). 

A uns 20 metres del punt d'informació trobem un berenador a l'aire lliure condicionat per a menjar i descansar. En ell trobem 7 taules amb bancs, dos d'elles adaptades per a persones amb mobilitat reduïda i dues d'elles més disposen de pèrgoles de sombratge, també disposen de contenidors, papereres i fonts, una per a persones i una altra per a mascotes. 

Just al final del berenador trobem un accés a la ruta groga del PN, seguint el qual, i a uns 435 metres d'aquest punt, trobem l'àrea recreativa de la “Antiga Pedrera de l’Albir”. El qual és una espai a l'aire lliure rehabilitat que disposa d'una font d'aigua potable, taules, bancs, una zona de jocs infantils i una via ferrata. Tot això habilitat i gestionat per part de l'ajuntament de l'Alfàs del Pi, on es poden realitzar diverses activitats recreatives, d'oci i esplai complementàries a les existents en la ruta roja del Parc Natural. 

Al llarg del recorregut de la ruta roja del Parc Natural trobem 3 miradors condicionats per a la seua visita, que en estar orientats cap a la badia d'Altea presenten un gran interés paisatgístic, la qual cosa facilita la contemplació i interpretació de la vista panoràmica de la zona litoral dels municipis d'Altea i l'Alfàs del Pi i dels elements singulars del paisatge que embolta al Parc Natural, d'una manera senzilla. En l'altre extrem de la Serra Gelada, al final de la ruta groga del Parc Natural i en el terme municipal de Benidorm trobem el mirador de la "Creu de Benidorm", una icona turística del municipi de Benidorm, que permet unes magnífiques vistes de la pròpia ciutat de Benidorm y de la seua badia.  

Al llarg de la ruta roja també és possible visitar les antigues mines d'ocre del far de l'Albir, situades al costat de la "Cala de la Mina" i l'aljub del far de l’Albir, pròxim a propi far.

La ruta roja del Parc Natural finalitza en el propi far de l’Albir, en tractar-se d'un itinerari lineal. El far de l’Albir és un dels pocs fars musealitzats de la Comunitat Valenciana, el qual és gestionat per part de l'Ajuntament de l'Alfàs del Pi, que aporta el personal que atén les instal·lacions, el qual orienta al visitant mitjançant informació de l'oferta d'ús públic i de la normativa d'aplicació en l'espai. Dins del mateix existeix dues exposicions interpretatives, una d'elles relacionada amb els valors ambientals del Parc Natural i l'altra relacionada amb la història dels fars i els farers.