Flora i vegetació

Flora i vegetació

palmito
lentisco
coscoja
formas caprichosas


 

La vegetació de la Serra d'Irta mostra un paisatge típicament mediterrani on predominen els matolls dominats pel margalló (Chamaerops humilis) i on les úniques formacions forestals són pinedes de pi blanc (Pinus halepensis), les quals han substituït els carrascars, vegetació potencial de la serra. Les pinedes de la serra són arbredes que estan acompanyades de llentiscle (Pistacia lentiscus) i coscoll (Quercus coccifera).

És curiós trobar en l'interior de la serra una omeda acompanyada d'alguns xops, però l'abundància d'aigua en aquesta zona a causa de la cofluència de dos barrancs, ho fa possible.

La formació vegetal dominant és la màquia litoral, formada pel llentiscle (Pistacia lentiscus), l'arç negre (Rhamnus lycioides) i altres arbustos perennifolis i escleròfils de fulla xicoteta que sovint donen lloc a una trama de vegetació impenetrable.

Cal destacar les magnífiques poblacions de margalló (Chamaerops humilis) úniques palmeres autòctones europees que formen la primera barrera enfront del mar.

També hi ha al parc natural tres microreserves de flora. Una d'elles es localitza a la Cala Argilaga, on creix el peu de pardalet (Erodium sanguis-christi), una altra als penya-segats de Torre Badum, que és l'única microreserva on creix la l'ensopeguera de Peníscola (Limonium perplexum) y una tercera a la duna del Pebret, en la qual trobem al lliri de mar (Pancratium maritimum).

>> Dossier espècies catalogades Parc Natural Serra d'Irta