Història

Història

castillo Xivert

castillo Polpis

torre vigia Badum

ermita Sta. Llúcia i St. Benet

ermita St. Antoni

Des de molt antic la Serra d'Irta ha estat poblada, mostra d'això és el ric patrimoni històric que alberga, del qual destaquen el castell de Xivert i el castell de Polpis, ambdós d'origen àrab i que van acabar en mans de l'Orde dels Templers.

A les seues derruïdes muralles i torres que encara es conserven viuen algunes espècies com el tramús del diable (Anagyris foetida), arbre que es cultivava a l'interior de les fortificacions i castells per les propietats tòxiques que té i que era utilitzat per a enverinar les puntes de les fletxes.

També hi destaquen algunes de les torres de sentinella existents a la serra, com són la torre Badum que es troba sobre un dels penya-segats més alts de la Comunitat Valenciana i la torre Ebrí que es troba situada a l'interior.

Finalment, convé esmentar les dues ermites existents que encara mantenen l'arrelament cultural en la població i que es troben situades als dos extrems de la serra: l'ermita de Santa Llúcia i Sant Benet al terme municipal d'Alcalà de Xivert i l'ermita de Sant Antoni a Peníscola.