NOVETATS

Ves enrere 27/09/2014 Félix Rodríguez de la Fuente per L’Albufera

27/09/2014 Félix Rodríguez de la Fuente per L’Albufera

PROJECCIÓ (AMB TAULA REDONA I COL·LOQUI) D'UN MUNTATGE AUDIOVISUAL QUE RECULL LES INTERVENCIONS QUE FÉLIX RODRÍGUEZ DE LA FUENTE VA FER EN ELS SEUS PROGRAMES DE TVE, EN 1970 I 1974, PER DENUNCIAR EL PLA D'URBANITZACIÓ DE LA DEVESA.

 

Amfibi, el festival de les cultures amfíbies, organitzat per la Fundació Assut, és un certamen dedicat a la promoció, la divulgació i la preservació dels valors naturals i culturals de les zones humides i els sistemes tradicionals de regadiu, en particular de l'Albufera. El seu objectiu és generar consciència i sensibilització social sobre la importància que tenen estos sistemes i ecosistemes en el món.

El dia 27 de setembre emmarcat dins d'este festival, tindrem l'ocasió excepcional de conéixer uns documents audiovisuals històrics, una fita crucial en la memòria de l'Albufera. A més de conéixer a Odile Rodríguez de la Fuente.

La jornada estarà dividida en 2 sessions:

17:00 h.: Félix Rodríguez de la Fuente a favor de l'Albufera

Recuperació i projecció dels programes de Rodríguez de la Fuente -amb troballes inesperades- una taula redona posterior i un col·loqui amb el públic assistent.

A principis dels anys setanta, Félix Rodriguez de la Font, a través dels seus programes en Televisió Espanyola, va tindre una influència decisiva en la paralització del pla d'urbanització del bosc de la Devesa. Diversos estudis i un document de l'època avalen esta afirmació. No obstant això, fins ara no s'ha aprofundit en el tema i mai s'han tornat a emetre o revisar estos programes.

Gràcies a la Fundació Félix Rodríguez de la Fuente, la Fundació Global Nature i el departament de Relacions Institucionals i de Documentació de RTVE, hem localitzat i revisat estos tres capítols de les sèries Vida salvatge i Planeta Blau.

Per primera vegada des de llavors, el festival Amfibi mostrarà novament les declaracions de Félix, intervencions que encara hui conserven gran part de la seua força i la seua vigència, i confirmen el poder de mobilització que l'emissió dels dits capítols va poder tindre, així com la seua influència en la protecció d'este espai, que va ser rescatat d'un ambiciós projecte urbanitzador i declarat Parc Natural en 1986.

La projecció d'este documental, elaborat per la Fundació Félix Rodríguez de la Fuente i la Fundació Global Nature amb la col·laboració de la Fundació Assut i de RTVE, anirà acompanyada d'una taula redona en què participaran Odile Rodríguez de la Fuente directora de la Fundació FRdlF, i diferents persones que van viure en primera línia o han estudiat amb posterioritat estos moviments reivindicatius pioners a Espanya, cas d'El Saler per al poble o Salvem els Aiguamolls.

20:30 h.: Entre el cel i la terra. 30 anys d'Aiguamolls de l'Empordà

Projecció del documental sobre el cas dels Aiguamolls de l'Empordà, ens ajudarà igualment a fer memòria i a reflexionar sobre la necessitat d'afanyar-nos per la recuperació i la conservació del nostre patrimoni comú.

En 1976, les màquines excavadores començaven a posar els fonaments de què havia de ser el complex turístic més gran de la península Ibèrica, 64.000 apartaments d'estiueig edificats sobre l'últim reducte dels Aiguamolls de l'Empordà. Un grup de jóvens, encapçalaments per Jordi Sargatal, va prendre la iniciativa per a paralitzar unes obres que ja estaven en marxa. Així va començar una lluita que va durar set anys.

  • Data: Dissabte 27 de setembre.
  • Horari: 17h.
  • Lloc d'inici: Trilladora del Tocaio. El Palmar.
  • Activitat gratuïta

Avís: Places limitades. Agraïm confirmació d'assistència: info@fundacioassut.org