Rutes d'escalada al Penyal d'Ifac

Rutes d'escalada al Penyal d'Ifac

Rutes d'escalada del Parc Natural del Penyal d'Ifac:

 

Informació cedida per l'Àrea de Medi Ambient de la Diputació d'Alacant (www.senderosdealicante.com)

 

Es recorda la prohibició d'escalar a la cara nord durant els mesos d'abril, maig i juny per la nidificació de les aus.

RUTES:

1. VERD MARAGDA
120 m, 6a+
Via interessant que comença per la característica cova situada uns metres abans d'arribar al túnel. Hi destaca el segon llarg, actualment equipat amb químics. A la resta de la ruta hem de col·locar algunes peces d'autoprotecció.

2. VAMPIR
120 m, 6c+
Itinerari molt tècnic que discorre en tot moment per plaques. L'escàs nombre de repeticions que rep en l'actualitat, permet que cresca molsa a la paret, fet que dificulta encara més la progressió. La ruta està equipada a l'estil de l'època, amb espits i claus, bastant deteriorats actualment.

3. ASSIGNATURA PENDENT
120 m, 6b
De característiques semblants a l'anterior però un poc més senzilla. Equipament antic.

4. SIMFONIA DE LES GAVINES
160 m, 6b/A2
Itinerari per a cordades tot terreny, un poc difícil de seguir a la part superior, on apareixen algunes variants.

5. MATAS-LOZANO
180 m, 6a/A1
Bonica ruta obra de la magnífica cordada murciana que li dóna nom. El traçat lògic enllaça diedres i fissures de manera elegant. Destaquen per la seua bellesa el diedre del segon llarg i la vertical fissura del cinqué. Recomanable.

6. ROXY
180 m, 6b
Possiblement la més bella i repetida de les rutes que solquen la cara nord. Aquest itinerari connecta els millors llargs de les rutes Matas-Lozano i Diedre Botella amb l'últim llarg de la Directa Murciana. Per a això es van obrir dues tirades amb dificultat al voltant del 6b. El resultat va ser un itinerari bellíssim i original. La ruta ascendeix per diedres, plaques i fissures de bona roca. Indispensable.

7. PANY
240 m, 4+
La primera de les vies d'escalada obertes al Penyal d'Ifac i la que menys dificultat té. Aquesta ruta, molt herbosa al principi, va guanyant verticalitat i ambient, oferint llargs molt bells en els trams finals. Bastant repetida.

8. PELL DE TALC
240 m, 5+
Ruta interessant, un poc més complicada que la via Pany però que no supera en cap llarg el grau 5. El traçat als trams finals és un poc difús.

9. TROPICAL GANGSTER
240 m, 6b
Ruta interessant encara que poc mantinguda. Destaca el tercer llarg per la dificultat.

10. PERE CABRERA
250 m, 5+/A1
Té un començament evident i molt atractiu. Per contra, la resta de la via és molt herbosa i un poc descomposta.

11. POTÈNCIA PERRUQUERA
160 m, 6c+/A1
Magnífica ruta sobre roca de gran qualitat. Els passos més delicats es troben equipats amb parabolts, però hem de fer bon ús del material flotant en la major part de la via. El descens es realitza en ràpel per la mateixa ruta. Molt recomanable.

12. COP BAIX
165 m, 6b+/A3
Ruta moderna amb llargs de gran bellesa, tant d'escalada artificial com en lliure. El traçat recorre en diagonal el contrafort oest del penyal. Al principi del segon llarg la via reserva un pas, bastant exposat, que actua com a repel·lent de moltes cordades. Molt bona ruta, reservada a cordades competents.

13. EL PRESENT FUGISSER ÉS TÈNUE I ÉS ETERN, NO ESPERES CAP ALTRE CEL NI INFERN
220 m, 5a/A3+
Ruta moderna, espectacular i treballosa. El recorregut passa per una zona aparentment inexpugnable, superant 3 sostres amb passos d'ungla, per a la qual cosa hem de fer verdaderes acrobàcies sobre els estreps. Reservada als amants de l'escalada artificial.

14. VIATGER DEL VENT
220 m, 6b/A3
Itinerari modern amb llargs d'escalada lliure i "artificial sense treva" segons els oberturistes. Ruta amb molt d'ambient que travessa els compactes murs del contrafort oest amb ajuda de rivets casolans. És recomanable evitar els dies amb vent de llevant.

15. SAME
250 m, 6b+
Recorregut evident que combina escalada sobre diedres i fissures. La ximenera de la secció superior s'ha convertit en un dels llargs més característics i representatius del Penyal d'Ifac. Imprescindible.

16. VALENCIANS
230 m, 5+
Itinerari històric que s'ha convertit en la ruta més repetida del Penyal. Molt estètica en els trams finals. El pas de nombroses cordades ha deixat alguns trams molt polits. Aquest és el cas del diedre del tercer llarg, graduat en el seu moment de 5 grau i que ara representa un veritable repte per a l'escalada lliure.

17. POLS MÀGIQUES
230 m, 6b
Itinerari elegant que recorre el marcat sistema de diedres que forma el contrafort oest amb la cara sud. Igual que en la ruta anterior, el pas de gran nombre de cordades ha polit la roca, deixant alguns passos molt esvarosos. Molt recomanable.

18. VIRGINIA DÍEZ
110 m, 6b+
Itinerari esportiu que sorgeix del diedre superior de Pols Màgiques. Recomanable.

19. PILAR LÓPEZ DE SANCHO
165 m, 6c
Aquest itinerari que s'inicia al repeu de la Valencians és la millor opció d'escalada esportiva en aquesta part de la paret. Hi ha una alternativa a l'últim llarg, eixint de la reunió cap a l'esquerra a través d'un mur desplomat amb bones arestes: Pilar López de Sancho, 7b (R. de Valera i M. Cebrián). Molt recomanable.

20. PIRATES
150 m, 5
Interessant itinerari, un poc més difícil que Valencians, que enllaça una sèrie de diedres fins a l'eixida del Diedre U.B.S.A.

21. ELS MISERABLES
140 m, 6c+
Itinerari esportiu amb passos de placa sobre roca bona.

22. COSTA BLANCA
250 m, 6c+
Preciosa ruta de caràcter esportiu que escala un característic gendarme, xafant alguns llargs de la ruta Esperó Manfred. El tram final creua la travessia del Diedre U.B.S.A. per a endinsar-se en un espectacular afonament de 6c+. El gran nombre de repeticions que suporta està afectant la qualitat de la roca, cada vegada més polida. Imprescindible.

23. P.P. ECOLÒGIC
250 m, 6c+/A0
Una dels ultimes vies esportives equipades al Penyal. Llargs molt bons i roca de qualitat. Un joc d'encastadors pot ser útil a la fissura de l'últim llarg, equipada amb "alegria".

24. DIEDRO U.B.S.A.
250 m, 6a
La gran clàssica de la cara sud. Recorregut evident que evita els afonaments finals gràcies a un rápel pendular. Recentment es van afegir parabolts al vetust equipament original, augmentant considerablement la seguretat d'esta ruta pionera. La qualitat de la roca també s'ha vist afectada pel pas del temps i de centenars d'escaladors. Imprescindible.

25. NAVEGANTE
250 m, 7a
La primera de les rutes equipades des de dalt i un autèntic referent de l'escalada esportiva en el Penyal. Escalada molt variada amb passos de diedre, afonament, placa, "creïlles", etc. L'últim llarg comença amb uns passos molt delicats que podrem superar en A0. Hi ha una alternativa d'eixida un poc més dura (7b), denominada Derbi Variant i que consistix a prendre una magnífica fissura amb tendència a la dreta. Imprescindible!

26. LA GAVIOTA
250 m, 6a/A3
Itinerari d'aventura que compta amb molt poques repeticions, oberta al mes pur estil del seu creador. Roca de qualitat a excepció del segon llarg. Els tirades superiors son molt espectaculars. Encara conserva l'equipament original, merament decoratiu, a excepció d'alguna va reunir equipada amb parabolt. Recomanable per a experts en l'escalada peñonera.

27. TRONCO PIRATAS
250 m, 6b/A3+
Ruta d'artificial sense treva que es troba entre les més exigents de la Comunitat Valenciana. Haurem de preveure un bivac en la gran cova.

28. SYLDAVIA
250 m, 6b+/A3
Itinerari bell i exigent. La primera mitat de la ruta discorre sobre placa, per mitjà d'una escalada artificial treballosa i compromesa, mentres que els trams finals, menys exigents, oferixen una escalada sobre afonaments, atlètica i amb molt d'ambient.

29. LA MANUEL
250 m, 6b/A1
Recorregut peñonero al 100%. Traçat molt intel·ligent i estètic. En els 3 primers llargs, amb alguns passos obligats, la roca sol estar patinosa pel que serà recomanable estar habituat a este tipus d'escalada si volem disfrutar de l'itinerari. Molt recomanable.

30. LÍNEA MÁGICA
220 m, 6c/A1
Bonica ruta esportiva que aprofita el llarg d'artificial de Gómez-Canós per a superar l'afonament del segon llarg..

31. GÓMEZ-CANO
250 m, 6a+/A1
Possiblement la més coneguda de les rutes del Penyal. Una verdadera clàssica. La bellesa del traçat unit a una dificultat que podríem classificar com mitjana, la fan molt interessant a cordadas de tots els nivells. Escalada molt variada amb llargs sobre diedres, plaques, ximeneres i afonaments. El pas de gran nombre de cordadas ha tingut un efecte perniciós sobre esta roca marmòria. Açò, unit a l'ambient marí, li atorga als primers llargs un tacte humit i esvarós que anirà desapareixent amb l'altura. Molt recomanable.

32. ANGLADA GALLEGO
300 m, 6c
Bonic recorregut que concentra la dificultat en els 3 primers llargs. Interessant..

33. LOS LUNES AL SOL
300 m, 7a
Itinerari modern que es recolza en alguns llargs de l'oblidada Directa Manfred per a aconseguir un recorregut espectacular. Equipada amb parabolt allí on el material flotant és inútil. És recomanable conéixer bé les rutes d'esta zona per a no "embarcar-nos". Molt recomanable.

34. ESPACIO LIBRE
310 m, 6b/A3
Ruta magnífica que compta amb poquíssimes repeticions. Tots i cada uns dels seus llargs són intensos i de gran bellesa. L'escalada d'esta ruta en l'actualitat exigix un cert compromís, ja que l'equipament, molt afectat per la corrosió, és purament testimonial. De moment és recomanable escalar el primer llarg per Directa Russa. L'últim llarg reserva una sorpresa, amagada pel singular oberturista de la ruta. Si es restaurara podria ser la millor ruta del Penyal.

35. DIRECTA RUSA
310 m, 6b/A3
Itinerari audaç, durant molts anys considerat un dels més difícils d'Espanya. Només el seu nom provocava eriçons a alguns (entre els que m'incloc). Hui en dia el mite ha sigut superat en part i compte ja amb gran nombre de repeticions; això sí, evitant el 4t llarg, que creua el sostre de la Fragata amb ajuda de claus i tacos de fusta hui en dia inservibles.

36. SUPERDIRECTA
350 m, 6c/A2+
Esta ruta podria definir el concepte de "peñonero". Amb llargs molt acrobàtics sobre roca amb formes capritxoses i de vegades quelcom dubtosa, és considerada per molts assidus com la millor ruta de la paret. El seu traçat més o menys rectilini és una cosa realment inusual en el Penyal. La ruta ha sigut recentment restaurada amb parabolts, instal·lats allí on els oberturistes van deixar algun segur. A pesar de tot continua sent un verdader repte. L'últim llarg ha sigut escalat en lliure (6c), per al que haurem de mantindre el cap fred i per descomptat... No mirar cap avall! Imprescindible per als bons coneixedors del Penyal.

37. REVELACIÓN
350 m, 6b+/A2
A mon entendre, una de les obres mestres dels germans Gallec. El seu traçat intel·ligent, la qualitat de la roca i el magnífic ambient la convertixen en una de les més belles rutes del sector. A pesar que en el croquis original esta ruta podia paréixer fàcil (A1/V), va suposar un verdader repte per a la major part de les cordadas, rebent molt poques repeticions fins ben entrada la dècada dels 90. Gran part del caràcter aventurer d'este itinerari li va ser arrabassat després del seu últim equipament, en el que es van afegir expansius en els trams especialment compromesos.

38. LA NARIZ
350 m, 5+/A2+
Traçat impressionant que ataca el magnífic esperó desplomat amb l'ajuda de nombrosos burins. Impressionant pel seu ambient vertiginós i per les excitants transicions articial-libre. La magnífica restauració realitzada recentment li ha tornat la bellesa original.

39. HERBES MÁGIQUES
350 m, 6b/A2
Ruta que va marcar un abans i un després en el que a l'escalada en el Penyal es referix. El seu reequipament amb parabolt li ha tornat el prestigi que antany va tindre. El llarg d'artificial que creua la gran volta final és un dels més característics i fotogènics del Penyal. Hi ha una curta variant d'eixida denominada Variant Voayante que ascendix directament des del rápel del penúltim llarg. Esta eixida, sense encadenar en lliure de moment, es troba equipada amb parabolts i oferix una escalada molt atlètica en un ambient vertiginós.

40. AL INFIERNO CON EL DIABLO
350 m, 6b/A4
Ruta d'artificial extrem amb gran nombre de passos sobre ploms en els primers llargs. Tan sols l'aspecte del seu primer llarg, graduat de A4, aconseguix eriçar els pèls a més de u. Preveure un bivac.

41. NUEVA DIMENSIÓN
350 m, 7b
Recorregut esportiu, espectacular i exigent. El penúltim llarg es compte entre els més espectaculars del Penyal. Compartix 2 llargs amb Herbés Mágiques en els que pot ser útil un joc de fisureros. El primer llarg pot ser un verdader escull si li ataquem en gelat. Molt recomanable.

42. TIEMPOS NUEVOS, TIEMPOS SALVAJES
350 m, 6c/A4
Una de les rutes més compromeses de la Comunitat Valenciana amb nombroses i agòniques transicions artificial-lliure. No es coneix repetició.

43. SIN PERMISO DE OBRAS
450 m, 7a/A0
Itinerari esportiu de recent equipament que suposa el recorregut més llarg del Penyal d'Ifac. La ruta aprofita alguns dels llargs de la via Toni Bastides per a eixir per la volta d'Herbés Mágiques. Molt recomanable.

 

Mapa de rutes de la cara Nord.

 

Mapa de rutes de la cara Sud:

 

 

- Per a més informació consultar els enllaces següents:

 

Guia d'escalada de la provincia d'Alicante

 

Club Alpí Gandia

 

Grup de Muntanya de Calp