Presentació

Presentació

  
 
 
El Penyal d'Ifac, primer parc natural declarat a la nostra provincia, constitueix un dels enclavaments més coneguts del litoral alacantí. Situat a la comarca de la Marina Alta, pertany al terme municipal de Calp.
 
Format per una enorme massa calcària d'1 km de longitud, cau de manera escarpada sobre el mar des dels seus 332 m d'altitud màxima i s'uneix a terra per un istme detrític.
 
El Penyal d'Ifac ha sigut tot un símbol des de temps molt antics. No hi ha dubte que era un fita visual molt important per als navegants primitius del Mediterrani, els quals li van atribuir segurament algun simbolisme. Més tard el Penyal es va convertir en un punt privilegiat de vigilància enfront de les incursions dels pirates sobre les costes de la Marina, i va ser utilitzat pels pobladors com a talaia i refugi.
 
Des que a principis del segle passat fóra obert el túnel que travessa una de les seues parets per la cara nord-est, es pot ascendir per un camí amb diferents graus de dificultat fins a la cima, vèrtex geodèsic de tercer ordre.
 
Amb les seues 53,3 hectàrees protegides, podem afirmar que es tracta d'un dels parcs naturals europeus de menor extensió. No obstant això, les característiques bioclimàtiques, la naturalesa dels sòls bàsics, la seua situació i la seua orientació confereixen una gran singularitat i varietat a la flora i la vegetació. En les seues Observaciones (1795), el botànic Cavanilles ja va saber apreciar la riquesa florística i vegetal d'aquest monument natural.
 
En el seu entorn més immediat destaquen les salines de Calp, una antiga llacuna, de 18,76 ha d'extensió, que en els temps dels grecs arribava des del Penyal fins a les muntanyes més pròximes, i que posteriorment va ser tancada per un cordó i omplida per arenes transportades pel vent. Aquesta llacuna seria convertida més tard en salines, l'explotació de sal del qual s'abandonaria definidament al segle XX. Actualment, les salines estan incloses en el Catàleg de zones humides de la Comunitat Valenciana.
 
A la cara oest ens trobem amb el denominat passeig ecològic Príncep d'Astúries, un senzill però impressionant passeig marítim que voreja part del penyal.

Totes aquestes característiques el converteixen en el parc natural més visitat de la Comunitat Valenciana, amb aproximadament unes 100.000 persones a l'any i han permés que l'any 2008 aquest espai natural protegit fora declarat una de les 7 meravelles de la Comunitat Valenciana.