Visualització de contingut web

Llocs d'Interés

A continuació es detallen els llocs visitables de major interés del Parc Natural de l'Albufera.

Pot descarregar el document Llocs d'interés.

 

1) PORT DE CATARROJA

Us convidem a descobrir el Port de Catarroja, una visita imprescindible en el Parc Natural de l'Albufera

A l'est de la població de Catarroja, i partint del seu polígon industrial, podem trobar el seu port, un dels punts d'entrada a l'Albufera. A través d'un canal que discorre pràcticament paral·lel al barranc de Torrent podem arribar navegant a la llacuna.

L'origen del port de remunta a la fi del segle XVI, quan les necessitats de la població de la zona fan xicotet el port original, situat al final de la sèquia de la Rambleta, prop del terme d'Albal. A l'entrada del port hi ha un taller de calafats, on encara avui dia es construeixen i reparen les barques utilitzades en l'entorn.

A més del seu encant paisatgístic podrà degustar la gastronomia tradicional de la zona com el seu famós allipebre d'anguiles.

Com arribar:
A uns 2 quilòmetres a l'est de la població de Catarroja, i partint del seu polígon industrial, podem trobar el seu port seguint els senyals establits.

Adreça: Carretera del Port de Catarroja s/n.

Horari de visites i dates recomanades:

L'accés és lliure tot el dia, i qualsevol època és bona per a detenir-se en aquest punt.

 

 

2) MIRADOR DE LA GOLA DEL PUJOL

Situat en la mateixa Gola del Pujol, un dels tres canals que connecten l'Albufera amb el mar Mediterrani, és un dels llocs recomanats per a començar la visita al Parc Natural de l'Albufera.

És un lloc excel·lent per a obtindre una panoràmica de la llacuna de l'Albufera durant tot l'any i, a més a més, des d'allí és fàcil observar una gran quantitat d'avifauna entre els mesos d'octubre i març, ja que estan col·locats els "redolins" (llocs fixos de pesca).

A part de ser el lloc més recomanat per a veure una de les millors postes de sol del parc natural, hi ha un servici de barques permanent durant tot l'any (a excepció de dies amb meteorologia adversa) que oferix passejos per l'Albufera d'uns 40 minuts de duració.

Des d'este punt també es pot accedir a la zona coneguda com la Devesa, on hi ha itineraris senyalitzats per a passejar a peu o en bicicleta.

Com s'hi arriba:

Es troba aproximadament a 4 km de la pedania del Saler i a 5 km de la del Perellonet, entre el quilòmetre 9 i 10 de la carretera CV-500.

Adreça: Av. los Pinares, 81,46012 València.

Horari de visites i dates recomanades:

L'accés és lliure tot el dia, i qualsevol època és bona per a detindre's en este punt, però en especial entre octubre i març per la presència de les arts de pesca.

A les vesprades i en dies festius sol haver-hi una gran afluència de vehicles i visitants, per la qual cosa aparcar el cotxe pot ser complicat.

 

3) MUNTANYETA DELS SANTS. 

La Muntanyeta dels Sants, un lloc privilegiat enmig de la plana, des d'on contemplar la millor perspectiva dels arrossars en la seua canviant fisonomia. Des d'aquest promontori d'origen calcari situat a 27 metres sobre el nivell del mar, és fàcil imaginar el que va ser l'Albufera en la seua etapa primigènia, quan depassava els límits de l'actual parc natural de 21.120 hectàrees.

Coronant aquest relleu, es va construir en 1613 sobre una anterior d'època gòtica, l'ermita dels Sants Abdó i Senén "els Benissants (abreviatura de Beneïts Sants)de la pedra" patrons secundaris de la ciutat de Sueca i protectors del cultiu enfront de la calamarsa, donant lloc al canvi de nom de el Tossal de Na Molins al ja exposat de Muntanyeta dels Sants.

Del primitiu arxipèlag existent, tan solament es conserva aquest Muntanyeta estant al seu torn marcada pels forats de les barrines que en el seu moment es van utilitzar per a mutilar-la en l'obtenció de pedra de pedrera. La resta van ser totalment arrasades per a aquesta fi.

Des del punt de vista paisatgístic, els canvis en el paisatge dels arrossars són graduals i molt interessants al llarg de l'any. Aquest paisatge té quatre moments meravellosos durant l'any, i que es ve a correspondre amb les quatre estacions. El final de l'hivern i inici de la primavera coincidix amb l'etapa més àrida del zona humida, tot sec, color marró i els tractors removent terra i preparant els arrossars perquè en el mes de maig i amb la nova entrada de l'aigua comence la sembra de l'arròs. A mesura que passa la primavera i ens endinsem en l'estiu l'arrossar creix i, quan el gra comença a madurar anem deixant el to verd per a donar pas als grocs i ocres que inunden tota la marjal, anunciant tant el final de l'estiu com l'inici de la tardor amb la collita del gra. Una vegada passada esta etapa, s'abandonen els restolls en el camp, s'incorporen a este o s'extrauen en alguns casos. Posteriorment arriba la segona inundació d'una part dels arrossars coneguda com "la perelloná", recordant l'aspecte d'una albufera més antiga, donant pas i lloc al recer de milers d'aus aquàtiques que vénen de zones més fredes a passar l'hivern en esta zona humida.


A pocs metres al nord-oest s'ubica un xicotet brollador d'aigua dolça subterrània, el "Ullal dels Sants" i més al nord està el "Ullal de Baldoví", el major de tot el parc, una de les seues joies ancestrals i, al seu torn, reserva natural del mateix.
 

En la cova del Drac, es poden veure  les estalactites i les estalagmites. En aquesta cova i en la del ruc, la calcita és transparent o blanca i es torna, rosada, daurada, groga, taronja, préssec, roja, quan altres compostos es peguen a ella durant la seua formació. Encara que no ho semble, moltes persones de la zona recorden quan entraven dins i observaven les galeries i l'aigua que corria en el seu interior.

En la Muntanyeta va existir una xicoteta escola, ara transformada en servicis públics

 

Com arribar:

Arribar a la Muntanyeta dels Sants, és fàcil. Des de la CV-500, en el pk 26,900 on se situa la Creu s'inicia un camí agrícola que s'endinsa en els arrossars i ens dirigirà fins als peus de la Muntanyeta.

Si es ve de l'interior, des de la CV-515, en el pk 7,500, en una glorieta partida, s'inicia un camí que discorre confrontant a la Sequieta Nova i que després de travessar la zona d'horta, es dirigeix directament a la Muntanyeta, salvant mitjançant un pont tant l'A-38 com la via del ferrocarril.

Aixi mateix és un punt d'interès de la ruta Na Molins, que transcorre entre els arrossars i que junt al Ullal de Baldoví, representen dos de les joies ecològiques de Sueca.

Horaris de visites i dates recomanades:

Accés permès durant tot l'any. Especial importància cobra la Muntanyeta el dia 29 de juliol, vespra de la festivitat dels Benissants de la Pedra, ja que és objecte d'un romiatge des de Sueca.

 

4) LA RESERVA DE L'ULLAL DE BALDOVÍ

ELS ULLALS

Els ullals són surgències o brolladors d'aigua subterrània, generalment dolça, que solen formar xicotetes llacunes. En estos enclavaments s'identifica un dels hàbitats prioritaris de la normativa europea: les torberes calcàries amb mansega (Cladius mariscus).

En el Parc Natural de l'Albufera s'han inventariat prop de 40 ullals, que es localitzen aïlladament en l'arrossar o a tall de rosari pel perímetre oest del parc.

Els ullals constituïxen una part important del sistema hidrològic del Parc Natural de l'Albufera, ja que representen afloraments superficials d'aigua, generalment d'excel·lent qualitat. Per això, continuen fent un paper molt important com a zones de subministrament d'aigua sense càrrega contaminant i com a verdaderes reserves genètiques i de biodiversitat. S'ha de tindre en compte que en estos enclavaments sobreviuen espècies d'animals i vegetals desaparegudes del nostre territori.

VALORS NATURALS: FAUNA I FLORA

Com hem dit, gràcies a l'excel·lent qualitat de les seues aigües, els ullals presenten espècies endèmiques, exclusives del territori valencià o del Mediterrani ibèric.

 

  • FAUNA: podem trobar-hi crustacis endèmics com la gambeta. Mol·luscos bivalves com els petxinots. Peixos com el samaruc, xicotet peix propi del nostre territori. Rèptils com la tortuga d'aigua ibèrica i la tortuga d'aigua europea i aus que també troben en els ullals bones àrees de cria, aliment i refugi. S'hi registren espècies com el gomet, la xitxarra mostatxuda real, la fotja vulgar, la fotja comuna i el cabussonet entre altres.

  • FLORA: podem trobar-hi espècies de plantes submergides o flotants, com els potamogeton i el nenúfar, plantes amb la base submergida o entollada, com la mansega, la bova, el senill, les quals formen part dels hàbitats definits com a prioritaris en la Unió Europea i la trencadalla o malva d'aigua, que per la seua raresa és una de les espècies botàniques més importants de les torberes calcàries. A més, este entorn constituïx un dels pocs llocs en què s'ha trobat el trévol d'aigua, xicoteta falaguera quasi extingida a la Comunitat Valenciana.

LA RESERVA DE L'ULLAL DE BALDOVÍ

Es troba molt pròxima a la Muntanyeta dels Sants, ubicada en la partida del Malvinaret (Sueca). Forma part de l'àrea de reserva dels Ullals de Na Molins junt amb l'Ullal dels Sants, amb una superfície en el seu conjunt de 5,6 hectàrees i, on estan representats diferents ambients naturals (senillars, bovars i junqueres) a més de nombroses espècies de plantes i animals.

Abans de la seua restauració, duta a terme l'any 2006 (Life Ullals), l'Ullal de Baldoví presentava una superfície més reduïda i, en les seues vores a penes creixia la vegetació típica d'estos ambients palustres. Este ullal és la major de les surgències del parc natural, la mateixa llacuna compta amb una superfície de 0,45 hectàrees, amb una profunditat de fins a 3 metres i un cabal pròxim als 250 litres per segon.

La reserva està equipada amb un observatori i un mirador, per a poder conéixer les espècies de fauna i flora més representatives, així com el paisatge que l'envolta.

Horaris de visites i dates recomanades:

Sense restricció horària.

Durant la temporada de caça no s'hi recomana l'accés durant els caps de setmana (de primers d'octubre, fins a primers de febrer), consultar.

Com arribar:

Has d'arribar fins a la Muntanyeta dels Sants. Des de la CV-500, en el pk 26,9 on s'ubica "la Creu" s'inicia un camí agrícola que s'endinsa en els arrossars i que ens dirigirà fins als peus de la Muntanyeta. Una vegada ací, seguir la indicació de l'Ullal de Baldoví. Si véns de l'interior, des de la CV-515, en el pk 7,5, en una glorieta partida, s'inicia un camí que discorre contigu a la Sequieta Nova i que després de travessar la zona d'horta, es dirigix directament a la Muntanyeta, salvant per mitjà d'un pont tant la A-38 com la via del ferrocarril.

5) EL PALMAR

Un altre dels punts recomanats per a començar la visita al parc és El Palmar. Punt de partida també de passejos amb barca per l'Albufera durant tot l'any.

En l'actualitat aquest poble és una pedania de la ciutat de València que compta amb una població d'uns 800 habitants, i està emplaçada enmig de zones d'arrossars.

La seua activitat econòmica està basada en la pesca, agricultura arrossera i d'horta, hostaleria i ecoturisme.

Els primers indicis de l'existència del Palmar daten de l'època d'ocupació musulmana l'any 711 D. de C. Alguns textos àrabs fan referència a l'alqueria de Alcudia, situada geogràficament en el mateix lloc on es troba El Palmar. Cal esperar a l'any 1238 quan el rei Jaume I El Conqueridor conquista el Regne de València i el reparteix entre els repobladors cristians reservant per a si l'Albufera i la seua Devesa, podent atorgar com a concessió alguns privilegis segons el Llibre del Repartiment. En aquest text es fa referència a l'alqueria andalusí enmig de de l'Albufera. En 1250 Jaume I concedeix el dret d'explotació pesquera a canvi d'un tribut de 1/5 de les captures realitzades. Amb això es limita a acceptar la preexistència de pescadors i autoritzar la seua agrupació en el Comú de Pescadors de la Ciutat de València. Aquesta norma escrita pel rei Jaume I ha sigut respectada al llarg de tota la història fins als nostres dies, adaptant la forma del tribut a cada època.

A mitjan S.XVIII s'estableix població en El Palmar per habitants de poblacions veïnes com Catarroja, Silla o Ruzafa que van construir temps abans les primeres barraques per a guardar els útils de l'activitat pesquera en l'Albufera, guardar-se de temporals i crescudes de les aigües.

A partir del segle XVIII les barraques passen a ser la residència dels pescadors i les seues famílies. Però en 1883 el poble patix un gran incendi on la mitat  queda calcinat. En la reconstrucció posterior és quan comencen a substituir-se les barraques per cases d'obra. Actualment conserva algunes de les tradicionals barraques.

Encara que el cultiu de l'arròs ja estava molt estés per l'entorn de l'Albufera, no va ser fins a finals del segle XIX quan els pescadors del Palmar van començar a cultivar-ho, perquè fins a eixe moment l'activitat pesquera era més rendible.

Entre l'any 1931 i 1933 es van construir tres ponts sobre les séquies que circumden el poble, amb la qual cosa El Palmar quedava connectada amb la carretera Natzaret-Oliva (CV-500). 

Les novel·les "La Barraca" (1892) i "Cañas y barro" (1902) de Vicente Blasco Ibáñez estan inspirades en El Palmar, l'Albufera i la seua gent.

Com arribar:
Des de la carrtera CV-500 seguir les indicacions al Palmar.

Horaris de visites i dates recomanades:
L'accés és lliure tot el dia, i qualsevol època és bona per a detenir-se en aquesta pedania.

 

6) PORT DEL SALER

Situat en El Saler, una pedania de la ciutat de València, situada en el districte dels Poblats del Sud, va ser un dels enclavaments portuaris més importants en l'Albufera durant molts segles. 

El Port del Saler té una gran importància històrica. El transport de sal que arribava des de la parteix sud de l'Albufera va donar nom a aquesta pedania. A més durant molt temps era l'únic enllaç que existia entre la ciutat de València i el llac de l'Albufera.

Des dels anys 70 del passat segle, quan va ser construïda l'autovia del Saler, la destinació del port d'aquesta pedania en l'Albufera es va complicar a poc a poc, a causa de l'enorme barrera que s'alçava entre els habitatges i les embarcacions.

Un pas per als vianants unirà el port amb el municipi (actualment en obres).

La seua bellesa paisatgística bé mereix una visita. A més és un dels punts de partida existents per a realitzar un passeig amb barca per l'Albufera.

Com arribar:

Des de la carretera CV-500 seguir les indicacions al Saler. El port es troba a l'oest de la població.

Horaris de visites i dates recomanades:
L'accés és lliure tot el dia, i qualsevol època és bona per a detenir-se en aquest punt.

 

 

7) TORRE MIRADOR DE MILIA

Descobreix un nou equipament d'ús públic en el parc natural, una torre mirador a la vora de l'Albufera des de la qual podràs gaudir d'unes vistes immillorables.

Aquesta nova torre és la primera de lliure accés en aquest espai natural i permet una àmplia visió, de 360 graus,des de la qual es pot observar el paisatge i la fauna de l'aiguamoll artificial del Tancat de Milia, dels arrossars i de l'Albufera.

Es tracta d'una iniciativa de la Conselleria de Medi ambient i compta amb el suport de l'Ajuntament de Sollana (València), Acuamed i Pavagua-Ambiental,

Per a la fabricació d'aquest equipament s'han utilitzat plàstics reciclats i palla d'arròs

La torre es troba a 400 metres del Portet de Sollana.  MAPA

El seu accés es realitza caminant des del propi portet.
 

 

Recorda mantenir unes normes de comportament en la teua visita.