Visualització de contingut web

Ruta morada: La Cova Negra

Ruta morada: La Cova Negra - Itinerari interpretatiu

  • Distància: 6,7 Km
  • Duració estimada: 2,35 h
  • Dificultat: Mitja
  • Circular: Si
  • Desnivell acumulat en pujada: 425 m
  • Desnivell acumulat en baixada: 453 m
  • Recorregut: Chera –Font Grossa – Dolomies de la Formació de Ciutat Encantada – Cova Negra – Chera.

Descripció: Aquest interessant itinerari ens ofereix una de les millors panoràmiques del nostre entorn, ja que es tracta de la ruta circular que discorre a major altitud de totes les del Parc Natural. Hi trobarem a més diversos llocs d'interés cultural i geològic.

 
La ruta morada comença des del mateix poble de Chera. El panell d'inici el trobem a escassos metres de l'oficina d'informació, al costat de la font del Barri, un brollador que tradicionalment s'ha utilitzat per a omplir cànters i botiges amb les seues fresques aigües. 
 
Iniciem la nostra ascensió per la Selveta, un frondós tram amb oms, nogueres i figueres, que ens acompanyaran en el recorregut pel barranc de l'Aigua. Durant aquesta pujada, passarem per diverses fonts com la font Gabriel o la font Gorda, d'on es prenen les aigües per a proveir el poble de Chera. També podrem veure diverses basses de reg restaurades que funcionen com a importants punts d'aigua per a amfibis i libèl·lules.
 
Una vegada culminem el punt més alt de la ruta en el cingle del Saló (1.052 m), podrem contemplar la formació de dolomies de Ciutat Encantada. Es tracta de curioses estructures formades a causa del desgast per dissolució del carbonat càlcic en la roca calcària que han experimentat durant segles i que ens recorden la ciutat encantada de Conca.
 
Després d'haver-nos impregnat de les meravelloses vistes d'aquest cim, comencem la baixada passant per interessants fites del patrimoni etnogràfic de la zona. Les petjades de les activitats tradicionals queden reflectides en els vessants d'aquesta muntanya, en forma d'antics forns de calç i de refugis de pastors com és la cova Negra. El seu color negre es deu a la sutja, testimoni de les fogueres que van fer en aquesta corralissa múltiples generacions de pastors per a combatre el fred.
 
La senda ens retorna al nucli urbà de Chera, passant pel barri de Los Atienzas i el barri Montesinos, fins a arribar al punt de partida.