Presentació

Presentació

El Parc Natural de Chera-Sot de Chera es troba enclavat en un bell entorn format per congostos profunds, muntanyes abruptes que rodegen fèrtils valls ocupades per terres de llaurança i dóna lloc a un paisatge singular conformat al llarg de la història per les diferents cultures i tradicions que han colonitzat estes terres.

Comprén una extensió de 6.451,17 hectàrees. Situat al Nord-oest de la província de València, entre les comarques de la Plana d'Utiel-Requena i dels Serrans. Territori que concentra valors culturals, paisatgístics i mediambientals de gran rellevància, entre els quals destaquen la geodiversitat, biodiversitat i riquesa hidrològica. Juntament amb el Parc Natural de las Hoces del Cabriel forma part de l'àmbit de la marca turística Tierra Bobal.

La superfície del territori és molt abrupta i muntanyosa, Chera es troba situada en l'interior d'una fossa tectònica i rodejada de pics de fins a 1.100m, mentres que Sot de Chera ho fa entre anticlinals i sinclinals, i dóna lloc a enclavaments de gran interés didàctic i científic, la qual cosa li ha merescut ser seu del primer Parc Geològic de la Comunitat Valenciana.

De gran interés són els paisatges formats pel riu Reatillo, també anomenat Sot des de l'eixida de l'embassament de Buseo, primer a construir-se en la conca del Túria; pels angostos barrancs que han sigut excavats en la calcària i per les cascades que formen, localment conegudes com chorreros.

Es tracta d'un lloc privilegiat en què es calcula que hi ha 145 fonts permanents a Chera i 85 a Sot de Chera.

Fullet del Parc Natural