Ruta del Vi

Ruta del Vi

 

 

 

Acequión de la Mata

 

La vendimia

 

 

 

 

 Ruta del Vi


Recorregut: 1,5 km.
Dificultat: Baixa.
Duració estimada: 40 min.
Recomanacions:

  • Portar roba i calçat còmodes, i aigua.
  • No eixir de la ruta .
  • Respectar el cultiu privat.

Descripció:

La ruta del Vi es va posar en marxa al maig del 2010. Amb aquesta ruta es pretén posar en valor i fomentar la conservació de les vinyes de la Laguna de la Mata, per la seua influència al desenvolupament socioeconòmic de la zona i la importància cultural i ambiental d'aquest cultiu.
Es tracta d'un agradable passeig entre les vinyes del parc amb cinc parades, una xicoteta àrea recreativa i plafons interpretatius sobre la història, la biodiversitat, les particularitats del cultiu i el procés artesanal d'obtenció del cèlebre vi de la Mata.
Per a accedir a aqiesta ruta us heu de dirigir al punt d'inici de la ruta groga i la ruta roja, al costat del Centre d'Interpretació del parc, camineu uns 150 metres i veureus el primer plafó interpretatiu que indica l'inici de la ruta del Vi.

 

  • Primera parada: el tossal

Aquesta parada ofereix una vista panoràmica de l'entorn de la llacuna de la Mata, en la qual s'hi distingeixen les extensions dels cultius de vinya, la forest El Chaparral, i la llacuna de la Mata, amb les vores i els saladars que la caracteritzen.

 

  • Segona parada: l'encreuament

Es troba situada en un encreuament de camins, entre parcel·les de vinyes. Ací trobaràs informació sobre la plaga més significativa de la història de la viticultura, la fil·loxera, i com la vinya de la Mata va aconseguir sobreviure-hi, a més d'informació sobre les característiques de les dues varietats més cultivades a les vinyes de la Mata: la varietat moscatell i messeguera.

 

  • Tercera parada: El Acequión

Des de la segona parada, seguirem en direcció nord cap a la llacuna de la Mata.
En les proximitats del canal, que comunica el mar amb la Lacuna de la Mata, coneguda com El Acequión, en una zona de vegetació típica d'un saladar sec, eucaliptus i parcel·les de vinyes, s'ubica la tercera parada, des d'on es pot conéixer la flora i la fauna associada a la vinya de la Mata.

 

  • Quarta parada: Villa Laguna

Des d'ací, caminant cap a l'est, en direcció al poble de la Mata, anirem vorejant El Acequión fins a la quarta parada on es troba l'àrea recreativa de Villa Laguna.
És una àrea accessible en què disposes d'ombra, taules i bancs on pot reposar forces mentre gaudeixes del paisatge de les vinyes de la Mata.
Eixint de l'àrea recreativa trobaràs un nou plafól amb què pot aprendre sobre les tasques tradicionals del cultiu del raïm de secà.

 

  • Fi de ruta

Finalment, la cinquena parada es troba situada entre vinyes on es descobreix la població de la Mata i l'accés que hi ha des del parc natural a aquesta població. En el plafó interpretatiu s'explica el procés d'elaboració tradicional del vi de la Mata.
Al municipi hi ha uns quants cellers artesanals en què cada any s'elabora el típic vi de la Mata.