Ruta groga: el Menejador - Descripció

Ruta groga: el Menejador - Descripció

Fotografia aèria de l'itinerari groc

 

Aurons a la tardor en la pista cap a Tetuan

 

Mas de Tetuan

 

Vista des del mirador de la senda del Menejador

 

Cava Coloma

  

Aquest itinerari és la principal ruta del Parc Natural i arriba fins al cim del Menejador.

Circular. Distància: 6 km. Temps aproximat: 2:30 h. Dificultat: mitjana.

 

La primera meitat de la ruta transcorre pel vessant nord de la serra, on podem contemplar el carrascar d'ombria caracteritzat per l'abundància de carrasques amb altres arbres i arbusts de fulla caduca.

 

Eixint del Centre de Visitants, situat junt a la Font Roja a 1.050 m d'altitud, arribem a poca distància a la glorieta dels Paellers, on es troben les carrasques més antigues del parc. A 20 m descobrim a l'esquerra del camí la cova Gelada, caracteritzada per la frescor (7ºC). Poc després s'arriba al pla de la Mina, on hi ha una reproducció d'un forn de calç i una carbonera, i dos miradors. Ací pot apreciar-se el color rogenc de les argiles que afloren entre la roca calcària constitutiva d'aquestes muntanyes.

 

Seguint cap amunt la pista forestal, a 1,1 km de l'inici arribem al pla dels Galers, on és fàcil trobar en el fang petjades i rebolcadors de porc senglar. Uns 900 m més avant trobem a la dreta el mirador de Pilat, des del qual hi ha una esplèndida panoràmica de la Serra de Mariola i la vall del riu Polop. Mirant cap a la muntanya, en contemplar la cara nord del Carrascal de la Font Roja, pot veure's en les zones altes l'abundància d'arbres caducifolis com l'auró, el roure valencià o el fleix de flor que mesclats amb les carrasques constitueixen el bosc mixt mediterrani.

 

A 2,6 km del principi arribem al mas de Tetuan, exemple d'explotació agrícola tradicional, construïda a finals del segle XIX. Al costat de l'era s'observa un exemplar centenari de teix, espècie de la qual queden molt pocs exemplars al parc.

 

A 800 m arribem a la cava Coloma, amb 2.200 m3 de capacitat, la qual és una de les antigues construccions emprades per a la conservació i l'emmagatzemament de gel, obtingut d'arreplegar i premsar dins, la neu dels voltants del pou.

 

Seguint per la pista forestal passem al vessant sud o solana, i s'observa la diferent vegetació que ocupa aquesta zona, on les carrasques apareixen disperses i rebordonides, i hi predominen les plantes aromàtiques com el timó, gramínies com l'espart i també argilagues, estepes i ginebres. En aquesta zona és fàcil veure rèptils com la serp blanca o el fardatxo. Des d'ací es poden veure unes altres tres caves: Noguera, Simarro i Canyo.

 
Arribats al dipòsit d'aigua per a extinció d'incendis queden 500 m fins al cim. El Menejador, amb els seus 1.356 m, és un dels punts més alts de la província, la qual cosa fa que en dies clars puga observar-se fins i tot l'illa de Tabarca, o l'altiplà d'Almansa, a més de les muntanyes del voltant: la Serra de Mariola i el Montcabrer, Aitana, Cabeçó d'Or, Maigmó o Penya Roja, entre d'altres
 

En descendir, seguint per la pista forestal, trobem a 50 m del dipòsit la senda que per mitjà d'escalons, i amb bastant pendent, ens porta per l'ombria de tornada al pla de la Mina. És una senda molt estreta que fa que el visitant se senta per complet envoltat pel bosc.

 

La senda acaba en la pista forestal, que seguirem cap a la dreta fins a arribar en 10 minuts a la plaça del Santuari, on es troba la popular Font Roja, l'ermita i l'edifici de l'antic hotel, reconvertit ara com a Centre de Visitants.