Ruta verda: Les Planes - Descripció

Ruta verda: Les Planes - Descripció

Tipus de ruta: Circular

Distància: 4,5 m

Duració estimada: 1 h 30 min

Apta per a realitzar en bicicleta.

 

Esta ruta s'inicia en l'àrea recreativa, situada 700 m abans d'arribar al far del Cap de Sant Antoni a l'esquerra. Observarem una zona d'aparcament, junt a la carretera, davall de pins. L'àrea està equipada amb bancs i taules a l'ombra dels arbres, disposa d'aigua potable i servicis (per a fer ús d'estos ha de sol·licitar-se prèviament a l'ajuntament de Xàbia). Des d'allí comença la ruta pel camí que s'endinsa en les pinedes de pi blanc (Pinus halepensis). La vegetació més rellevant d'esta zona és el romer (Rosmarinus oficinalis), el bruc (Erica multiflora) i la lavanda (Lavandula dentata), acompanyats pel margalló (Chamaerops humilis) i les estepes (Cistus monspeliensis, C. albidus).

 

Si realitzem la ruta al final de l'hivern o a la primavera, podrem disfrutar d'un entorn amb gran diversitat de plantes amb multitud de flors que complementen l'ecosistema de pineda i matollar mediterranis.

Arribarem a un antic quarter de carabiners hui en ruïnes; este enclavament s'utilitzava per a la vigilància del litoral, especialment per al control dels barrancs i cales amagades que servien per a amagar mercaderies de contraban. Continuarem a l'esquerra, en direcció sud fins al santuari de la Mare de Déu dels Àngels, l'edifici actual del qual va ser un convent de Jerònims fins fa poc, i ara servix com a casa d'espiritualitat. Segons la tradició, el quadre de la Mare de Déu dels Àngels que presidix l'església va ser trobat per uns caçadors en el buit d'un garrofera, on hauria sigut amagat pels monjos per a evitar el seu saqueig per part de pirates barbarescos.

Seguint el camí dels xiprers, s'arriba al paratge dels molins. Es tracta d'un conjunt de torres de molins de vent, únic en tota la Comunitat Valenciana. El més antic sembla que data de finals del s. XIV. Aquestos molins són exemple de l'aprofitament per part de l'home de l'energia eòlica i l'últim va estar en funcionament fins a 1911. Des d'este punt divisarem una àmplia panoràmica de la badia de Xàbia, les muntanyes de la Granadella , el Puig de la Llorença, amb la punta del Penyal d'Ifach aguaitant al fons, la Serra de Bèrnia més a la dreta i darrere Aitana: unes vistes esplèndides que resumixen el caràcter muntanyós de la comarca de la Marina Alta.

Tornarem a l'àrea recreativa pel carrer Penàguila, que va des del final del camí del monestir en direcció est, fins al carrer Costera del Cap Sant Antoni; passarem junt a bancals d'ametlers, vinyes i garroferes, abandonats majoritàriament, i cases de cultiu que han sigut reformades, fins trobar de nou la carretera del cap; creuant-la i seguint el camí de davant, tornarem al punt de partida en l'àrea recreativa.

Recomanacions:

Esta ruta és completament plana, la qual cosa la fa molt senzilla i adequada per a totes les edats.

És necessari recordar també que ens trobem en un espai natural protegit, per la qual cosa hem d'anar amb la màxima atenció i respecte cap a l'entorn que ens rodeja.

 

Descarrega GPX