Visualització de contingut web

Descripció

castell de Montornés
Ruta 5. Opció 1: Centre d'Interpretació a la Porteria Alta
 
Duració: 20'
Distància: 1 km
Desnivell: 30 m
 
T'oferim ací un agradable passeig per a visitar l'antiga entrada als terrenys dels Carmelites, des d'on podràs observar d'unes increïbles vistes del Desert i la costa.
 
Estacionem el nostre vehicle en el Centre d'Interpretació de la Bartola i començarem el nostre itinerari al costat de l'edifici principal, on trobarem el senyal d'inici de ruta. Després de 500 metres d'agradable passeig per la senda arribarem a les muralles de la Porteria Alta. El retorn es realitza pel mateix itinerari.
 
Ruta 5. Opció 2: Itinerari lineal al Castell de Montornés
 
Duració: 1 h 30'
Distància: 3.5 km
Desnivell: 140 m
Cotes: 390/417 m
 
L'inici de la ruta es troba al costat de l'estació de La nostra Senyora del Carmen, situada a uns 500 m. de l'aparcament del Centre d'Interpretació, en direcció al Monestir i a 410 m. d'altitud. El nostre camí comença travessant el vessant de la muntanya que baixa al Barranc de la Parreta.
 
Durant tot el recorregut podem gaudir d'una magnífica panoràmica: barrancs, La Plana, la Serra d'*Espadà i el port de Castelló.
 
La senda discorre entre un dens matoll en el qual predominen espècies com estepa negra, estepa blanca, llentiscle, ginebres i romers.
 
Parada 1: Des d'aquest punt, observem el Castell i la Torre de vigilància. També podem albirar la Plana i les platges de Benicàssim i Castelló, el Parc Natural de la Serra d'*Espadà en el Sud-oest i més al sud, el Cap de Sant Antoni, al Parc Natural del Montgó. Els pins pinastre (Pinus pinaster) d'aquest mirador posseeixen grans pinyes i llargues fulles, característica que els diferencia d'altres pins.
 
A partir d'aquest punt el camí descendeix uns metres per a després tornar a guanyar altitud en la rodalia del Castell. En el punt més baix succeeix el canvi radical del tipus de sòl que anem trepitjant: el sòl roig d'arenisca (gres roig), dona pas a la calcària, de tons grisencs. Aquests materials es van depositar sobre les areniscas roges fa més de 150 milions d'anys.
 
Juntament amb el canvi del tipus de sòl també canviarà el tipus de vegetació, trobant-se molts exemplars de malves. Els pins que ens trobem ja no seran pinastre sinó pi blanc (Pinus halepensis).
 
Després de passar per la torre de vigilància, la nostra senda ens portarà a creuar la muralla i penetrarem a l'interior de les ruïnes del castell. Entre espantallos (Colutea arborescens), albaides (Anthyllis cytisoides), margallons (Chamaerops humilis) i oliveres (Olea europea), anem vorejant per la zona nord la muntanya fins a arribar al final de l'itinerari, en la zona est del castell.
 
Parada 2: Just en aquest punt es troba un dels dos aljubs ben conservats que posseeix el castell, construcció musulmana que va servir per a proveir d'aigua als habitants. Construït en el segle X, en plena època de dominació musulmana del territori, 1000 anys d'història han passat per ell. Ha sigut testimoni mut d'importants esdeveniments com la possible trobada entre el rei Pere I d'Aragó i l'invicte cavaller Rodrigo Díaz de Vivari, el Cid Campeador, sobre l'any 1094. Posteriorment va tornar a caure en mans sarraïnes fins que va ser conquistat per Jaume I en 1242, per a passar a les mans de nobles cristians.
 
El retorn l'efectuarem seguint els mateixos senyals que ens han dirigit fins ací.
 
 
Ruta 5. Opció 3: Itinerari circular al castell de Montornés
 
Duració: 2 h
Distància: 4,5 km
Desnivell: 170 m
Cotes: 390/417 m
 
Aquest recorregut és una combinació de les dues opcions anteriors i ens ofereix una visió general del patrimoni històric i cultural del Desert de les Palmes. Estacionem el nostre vehicle en el Centre d'Interpretació de la Bartola. Al costat de l'edifici principal trobarem el senyal d'inici de ruta. Després de 500 metres d'agradable passeig per la senda arribarem a les muralles de la Porteria Alta. Des d'allí, descendirem al Convent dels Carmelites després de travessar un xicotet descampat i baixar un breu tram de pista asfaltada. Des del Convent continuarem per la carretera cap a la dreta, fins a l'estació de La nostra Senyora del Carmen on comença la senda que ens portarà al Castell de Montornés.
 
Aquest itinerari ens permet retrocedir en el temps, partint de l'emblemàtic edifici del Centre d'Interpretació, travessant les muralles de la Porteria Alta, acostant-nos al Monestir Carmelita i assolint, finalment, el castell de Montornés. Malgrat un xicotet tram de carretera, gaudiràs d'una interessant ruta circular.