Visualització de contingut web

Descripció

 

 


Ruta 3. Opció 1: Itinerari circular de les Santes pel Bartolo. Eixida des del Centre d'Interpretación.

 
Duració: 4 h
Distància: 15,5 km
Desnivell: 700 m
Cotes: 297/698 m
Àrea de gran riquesa ecològica
 
L'itinerari ens condueix des del Centre d'Informació a l'ermita de les Santes (Cabanes) passant per l'emblemàtic Bartolo. La senda que ix des de darrere del Centre d'Informació transcorre entre un dens matoll en què abunden les estepes (Cistus monspeliensis, C. albidus, C. salvifolius). A pocs metres girem a la dreta. Seguim el camí cap a la Porteria Vella, abans d'arribar a la muralla, girem a l'esquerra. Una senda amb escalons ens porta a un camí de terra; continuem per l'esquerra, fins a arribar a una pista de terra i seguim el camí per la dreta des d'on veiem la carretera asfaltada que ens condueix al cim del Bartolo.
 
Des d'ací es domina el Maestrat al NO, la serra d'Espadà al SO i les illes Columbretes al NE. Pugem fins una esplanada que hi ha a sota d'on es troben les antenes, des d'on ix una pista a mà esquerra. Comença llavors un fort descens per una pista envoltada d'arbustos entre els quals cal destacar els ginebres (Juniperus oxycedrus), diferents espècies d'estepes (Cistus albidus, Cistus monspeliensis...), margallons (Chamaerops humilis), etc. i on no és difícil observar diferents aus.
 
A pocs metres del descens la pista es bifurca i encara que ambdós ramals condueixen al mateix lloc, recomanem la pista de l'esquerra ja que discorre entre una densa pineda de pi roig (Pinus pinaster) amb abundància d'alborços (Arbutus unedo), brucs (Erica multiflora i Erica arbòria), lligabosc mediterrani (Lonicera implexa), etc. És aquest un lloc apropiat per a observar aus com ara picacarrasques (Picus viridis), pit-rojos (Erithacus rubecula), tudons (Columbus palumbus), i potser algun esparver vulgar (Accipiter nisus) o algun astor (Accipiter gentilis), totes elles espècies forestals.
 
Aquesta pista baixa primer fins al fons del barranc per a després pujar suaument fins a arribar a una bassa que serveix d'abeurador. Anirem cap a l'esquerra per la pista que segueix la corba de nivell 650 m d'altitud. Prompte veurem a la nostra dreta uns impressionants cingles calcaris al cim dels quals encara s'endevinen restes d'un poblat àrab. El camí ens porta direcció nord-oest fins a arribar a una corba a l'esquerra on comença el descens a les Santes. La pista discorre entre arbustos i pedres fins a penetrar en una pineda jove. La pineda guanya en densitat, en varietat d'espècies i en grandària fins a arribar al punt més profund del barranc on trobem l'ermita de les Santes, a Cabanes.
 
Continuem el camí per la part posterior de l'ermita. Una xicoteta pujada ens acosta a un pla des d'on podem gaudir de l'extensa pineda adulta (Pinus pinaster) que l'altre costat del barranc ens mostra. Prompte veurem com a la nostra dreta la vegetació és substituïda per horts cultivats d'ametlers i garroferes, principalment.
 
La pista continua esguitada per alzines i pins adults. Prompte arribarem a una de les zones geològiques més interessants, amb afloraments de pissarres del paleozoic amb més de 230 milions d'anys d'antiguitat. Arribem a un tossal on prendrem una senda a l'esquerra i entre estepes ens endinsem a la pineda, a pocs metres veurem un senda a la dreta que ens conduirà al cim del Bartolo. La pujada és bastant dura ja que en pocs metres passem d'una cota de 400 m aproximadament a una d'uns 700 m, però resulta molt agradable de caminar per la varietat vegetal que hi trobem. A mesura que pugem podem gaudir de les meravelloses vistes que la muntanya ens ofereix: la Pobla Tornesa al NO i la Marmudella al nord.
 
Una vegada arribem a la cota més elevada, seguim la carretera asfaltada i descendim novament fins al camí de terra. A pocs metres prendrem una bifurcació a mà esquerra, des d'on podem albirar la Plana de Castelló i el Port del Grau. Seguim el camí de terra fins a trobar a l'esquerra un senyal groc des d'on ix una senda de pendent molt acusat que ens conduirà a la muralla de la Porteria Vella. Una vegada en les ruïnes de l'ermita, continuem la senda cap al Centre d'Informació.
 
 

Ruta 3. Opció 2: Itinerari circular de les Santes pel Bartolo. Eixida des de l'ermita de Les Santes

 
Duració: 2 h 40'
Distància: 9,9 km
Desnivell: 380 m
Cotes: 297/698 m
 

Si ja has vist el Centre d'Interpretació i has fet els itineraris 1 ó 2, pots iniciar la teua ruta directament en l'ermita dels Santes i recórrer
únicament la cara nord del Desert.