Rutes CRAN

Rutes CRAN

RUTA CRAN-JÖELETTE BLAVA: SOT DE CHERA

 


 

 • Tipus: Circular

 • Distància: 3,7 Km

 • Duració estimada: 2 h

 • Dificultat: Senzilla

 • Cota màxima: 341,69 m

 • Desnivel l acumulat en pujada: 102 m

 • Desnivell acumulat en baixada: 104 m

 • Recorregut: Oficina tècnica de Sot de Chera – Font del Pocillo – Anticlinal - Font Santa Maria – Font del Tio Fausto – La Canal – Charco el Gruñidor – Oficina tècnica del P.N Sot de Chera

 • Descripció:  La meitat del recorregut discorre per pista asfaltada, l'altra meitat per pista forestal i senda. Creuarem 3 ponts sobre el riu Sot durant el nostre recorregut.Accés a l’inici de la ruta: Des del Pàrquing del molí (deixem el cotxe) es pot accedir pujant pel carrer Ramón y Cajal i girant a l'esquerra al carrer València, a l'oficina d'informació del P.N que és d'on partirà la ruta.

Parada 1.
 Font del Pocillo: Era usada antany com a safareig i famosa per donar les aigües més fresques de Sot de Chera. Deixant la font a la dreta, a uns 15 m travessarem el riu per un pont, fins a arribar a un camí asfaltat, el qual prendrem a l'esquerra.

Parada 2.
 L’Anticlinal: Es tracta d'una fita geològica de plecs d'estrats de roca formats pels esforços tectònics originats durant el Plegament Alpí. A partir d'ací deixem la pista asfaltada i girem a la dreta per a seguir per pista de graveta. A 500 metres agafarem el desviament a la dreta seguint per aquesta pista fins a la font de Santa Maria.

Parada 3.
Font de Santa Maria: Després d'haver creuat el pont ens endinsarem a aquesta àrea recreativa situada en la vora del riu i envoltada de xops. Un lloc perfecte per a fer un descans i canvi de pilots de la cadira. Continuarem per la senda que s'estreny a la dreta de la font, que discorre entre baladres, esbarzers i murtes. Vorejant el local municipal multiusos (edifici redó semienterrat) i deixant a la nostra dreta l'Oasi de papallones, tornarem a l'anterior camí asfaltat, que prendrem cap a l'esquerra.

Parada 4.
La Font del Tio Fausto: Descendint per una rampa arribem a aquesta font que a més és una afable àrea recreativa amb taules de pedra a l'ombra dels xops al costat del riu. Podem aprofitar per a fer un xicotet descans i relleu de pilots de la cadira. Continuem el camí asfaltat, creuem el pont d'obra i girant a l'esquerra ens dirigim cap a la zona de bany del Gruñidor. Una vegada passada la zona de bany, el camí asfaltat passa a ser una senda de graveta, on uns 500 metres mes avant pujarem uns 4 escalons i una xicoteta rampa fins a arribar a la canal.

Parada 5.
La Canal: En aquest punt el riu forma unes xicotetes cascades i un recés d'aigües cristal·lines entre baladres i canyisos, paisatge de gran bellesa. Aquesta és l'última parada. A partir d'ací tornem sobre els nostres passos fins a arribar a la zona de bany i ascendim pel carrer Ramón y Cajal deixant a la nostra esquerra el pàrquing del molí per a arribar al punt d’inici.

 

RUTA CRAN-JÖELETTE TRAM TARONJA: CHERA
 
 • Tipo: Lineal. Anada i tornada pel mateix camí

 • Distància: 5,5 Km

 • Duració estimada: 3h

 • Dificultat: Baixa-Mitjana

 • Cota màxima: 631,84 m

 • Desnivell acumulat en pujada: 159 m

 • Desnivell acumulat en baixada: 159 m

 • Recorregut: Oficina del P.N Chera- Font del Barrio- Safareig-Teixos- Barranc de L’Aigua- Font Tosquillas- Font de La Hoya- Mirador corral Tio Juanete- Tornada mateix camí a Oficina del P.N Chera.

 • Descripció: El recorregut discorre per pista forestal, creuant en 3 ocasions la carretera comarcal CV-395. Està senyalitzat com a Ruta taronja (6) del P.N.


Accés a l’inici de ruta: Aquesta ruta parteix de l'oficina d'informació del P.N a Chera. En la mateixa porta hi ha dues places d'aparcament adaptat.

Parada 1.
 Font del Barrio: Des de l'oficina d'informació del Parc Natural ens dirigim cap al pont que creua el barranc de L'Aigua i girem a la dreta ascendint 80 m pel carrer de la piscina fins a veure a la nostra dreta una passarel·la per on baixar amb la cadira Joëlette al bonic barranc de L'Aigua amb els seus frondosos xops i carregar les nostres botelles d'aigua en la Font del Barrio. Continuem per davall del pont i veurem el safareig del poble, on no fa tant les dones del poble es concentraven a llavar.

Parada 2.
Banc de teixos: A continuació veurem un xicotet bosquet de teixos, conegut com el banc clonal de teixos, ja que es van plantar en aquesta ombria i fresca zona clons de les dues microreserves de teixos que encara queden al parc, per a servir com un banc de llavors, del qual obtindre nous individus i poder tornar a repoblar. Continuem el nostre camí descendint per aquesta senda a través del barranc de L'Aigua, on caldrà baixar amb precaució uns 15 escalons amb un cert pendent fins a arribar a la següent parada.

Parada 3.
Font Tosquillas: En aquesta font podem fer un xicotet descans i agrupar-nos de nou per a travessar la carretera tots junts i amb persones que indiquen als possibles cotxes el nostre pas (encara que és una carretera molt poc transitada). Continuem per la pista que ix en creuar el pont a la nostra dreta i caminarem 500 m entre camps de cultiu (bonics ametlers, oliveres centenàries i àrbres fruiters) seguint en tot moment les indicacions de la ruta taronja del parc natural fins a tornar a trobar-nos amb la carretera comarcal, la qual seguirem 70 m pel seu marge dret sense creuar-la, fins a enllaçar amb la següent pista que ens condueix a la Font de la Hoya.

Parada 4.
​​​​​​​Font de la Hoya: En aquesta font trobem uns bancs on poder descansar, gaudir del paisatge, recarregar aigua i fer canvi de pilots de cadira si fora necessari. Continuem el nostre camí per la pista forestal que ens portarà a l'últim encreuament de la carretera on comença la xicoteta ascensió al mirador.

Parada 5.
​​​​​​​Mirador del Corral del Tio Juanete: Arribem al corral del Tio Juanete (un refugi recuperat de pedra en sec on antigament es refugiava el bestiar), des d'on tenim unes increïbles vistes del parc. Podem observar l'embassament de Buseo i el barranc de La Hoz. La Serra de Enmedio i la fossa tectònica en la qual s'encaixa el riu Reatillo i l'embassament. Un altre panell ens dona informació sobre el poble de Chera, els seus múltiples barris i l'origen d'aquests. Després de contemplar el meravellós paisatge i descansar en els bancs d'aquest mirador, tornem pel mateix camí.