La comunament denominada Canya o "Arundo donax" , és una Espècie Exòtica Invasora (EEI) que amenaça la diversitat biològica per la seua gran capacitat de creixement, ja que competeix pels recursos naturals i desplaça a les altres espècies en els llocs on s'estableix, disminuint la biodiversitat del territori.

La Llei 42/2007, de 13 de desembre, del Patrimoni Natural i de la Biodiversitat, defineix una Espècie Exòtica Invasora (EEI) com "aquella que s'introdueix o estableix en un ecosistema o hàbitat natural o seminatural i que és un agent de canvi i amenaça per a la diversitat biològica nativa, ja siga pel seu comportament invasor, o pel risc de contaminació genètica".

Característiques de l'Espècie (PDF)
 

Al Parc Natural del Túria està estesa en els marges del va riure i en les seues proximitats, ocultant en moltes ocasions el mateix i impossibilitant el creixement d'altres espècies característiques del bosc de ribera al Túria com per exemple Xops, Salzes, Canyís, Enees, etc; Evitant així que els visitants puguen observar i apreciar un paisatge més enriquidor per a la vista.

A més, produeix un impacte molt important i que té una recurrència anual: La propagació d'incendis forestals.

Per això, s'està duent a terme una col·laboració entre la Confederació Hidrogràfica del Xúquer, el Parc Natural del Túria de la Generalitat Valenciana i Ajuntaments pertanyents al Parc Natural, que consisteix en l'eliminació d'espècies invasores però enfocat principalment de l´Arundo donax, mitjançant el desbrossament i cobriment amb cobertures opaques per a posteriorment repoblar amb espècies autòctones característiques d'un bosc de ribera.

 

 

Pròximes activitats del parc

Notícies del Parc

¡Arrelant el Futur! 

Emmarcat en la campanya del Dia de l'Arbre i dins d'una sèrie de jornades en diferents punts del Parc, el Parc Natural del Túria col·labora al costat de l'Ajuntament de Riba-roja de Túria , l'Aliança per l'Emergència Climàtica de València, Amics de la terra del país valencià i Ecoriba, us conviden a participar en una jornada de voluntariat per a ajudar a regenerar la vegetació de la ribera del riu Túria en una jornada per a repoblar espècies d'arbres i arbustos de ribera.

La ribera del riu ha patit nombrosos impactes al llarg de la història, que han conclòs en una pèrdua de bosc de ribera a favor de la proliferació d'espècies exòtiques invasores, que han minvat la qualitat ecològica d'aquest ecosistema. Un clar exemple són les grans masses de canyar que ocupen el lloc on creixien boscos de xops, àlbers, salzes o oms.

L'objectiu d'aquestes repoblacions és crear illes de dispersió de les espècies autòctones, per a ajudar a la formació d'una massa arbòria i arbustiva que afavorisquen la biodiversitat i a la fixació de contaminants atmosfèrics.

 

La jornada es planteja perquè la puguen gaudir persones de tota les edats, consistirà en un xicotet recorregut interpretatiu per a conéixer el valor del patrimoni natural de l'ecosistema de ribera i els beneficis de recuperar-lo, per a posteriorment dur a terme la repoblació.

 

Dades de l'activitat:

  • Dia: diumenge 6 de Març de 2022.

  • Hora d'inici: 10:30 h

  • Lloc: Àrea Recreativa de Riba-roja de Túria

  • Duració aproximada: Aprox. 2-3 hores

  • Avisos: Activitat gratuïta. Places limitades. Inscripció prèvia necessària

  • Inscripció: valencia@tierra.org   a.emergenciaclimaticavlc@gmail.com

  • Recomanacions: Cal portar aigua, roba i calçat apropiats per a caminar per terreny forestal i guants tipus jardiner.

 

Recomanem la subscripció al llistat de distribució de les notícies de la nostra web. És la manera més ràpida d'informar-se de les activitats del Parc Natural per mitjà d'un correu-e automàtic en el moment de la publicació” – http://www.parquesnaturales.gva.es/web/pn-turia/suscripcion