La comunament denominada Canya o "Arundo donax" , és una Espècie Exòtica Invasora (EEI) que amenaça la diversitat biològica per la seua gran capacitat de creixement, ja que competeix pels recursos naturals i desplaça a les altres espècies en els llocs on s'estableix, disminuint la biodiversitat del territori.

La Llei 42/2007, de 13 de desembre, del Patrimoni Natural i de la Biodiversitat, defineix una Espècie Exòtica Invasora (EEI) com "aquella que s'introdueix o estableix en un ecosistema o hàbitat natural o seminatural i que és un agent de canvi i amenaça per a la diversitat biològica nativa, ja siga pel seu comportament invasor, o pel risc de contaminació genètica".

Característiques de l'Espècie (PDF)
 

Al Parc Natural del Túria està estesa en els marges del va riure i en les seues proximitats, ocultant en moltes ocasions el mateix i impossibilitant el creixement d'altres espècies característiques del bosc de ribera al Túria com per exemple Xops, Salzes, Canyís, Enees, etc; Evitant així que els visitants puguen observar i apreciar un paisatge més enriquidor per a la vista.

A més, produeix un impacte molt important i que té una recurrència anual: La propagació d'incendis forestals.

Per això, s'està duent a terme una col·laboració entre la Confederació Hidrogràfica del Xúquer, el Parc Natural del Túria de la Generalitat Valenciana i Ajuntaments pertanyents al Parc Natural, que consisteix en l'eliminació d'espècies invasores però enfocat principalment de l´Arundo donax, mitjançant el desbrossament i cobriment amb cobertures opaques per a posteriorment repoblar amb espècies autòctones característiques d'un bosc de ribera.

 

 

Pròximes activitats del parc

Notícies del Parc

Ves enrere Aigua font de vida

Aigua font de vida

Dia Mundial de l'Aigua en el Parc Natural del Túria


 

Per a commemorar el Dia Mundial de l'Aigua, el Parc Natural del Túria col·labora junt amb l'Ajuntament de València i Global Omnium, organitzant una jornada en la ribera del riu Túria per a conéixer la importància de l'aigua en el medi natural i per a les persones.

Gràcies a l'aigua del riu Túria, tant dins de l'aigua com fora en el seu ecosistema de ribera, s'ha generat de forma natural una gran biodiversitat, centenars d'espècies viuen ací lligades a la necessitat d'abundància de l'aigua i sense la qual no podrien sobreviure.

No menys important és l'aigua per al medi social, tradicionalment s'han succeït els assentaments junt amb el riu, que s'han traduït en una dependència incondicional a l'abundància del recurs hídric. El consum domèstic d'aigua dolça, òssia l'aigua que ix en les aixetes d'una casa, o el consum per al reg dels camps agrícoles ha generat una necessitat incondicional a disposar del recurs per a mantindre l'estructura econòmica i social que durant segles s'ha anat forjant al voltant de l'or líquid que suposa l'aigua dolça del riu Túria.

L'objectiu de la jornada és donar a conéixer els participants la gran biodiversitat que presenta l'ecosistema de ribera, i la importància que té per al medi social la disponibilitat del recurs, visitant punts d'extracció d'aigua del riu per als diferents usos que li dóna el ser humà. A més, contribuirem a la mitigació del canvi climàtic realitzant una repoblació simbòlica d'arbres de ribera per a ajudar a regenerar l'ecosistema i contribuir a la fixació de gasos que contribuïxen al calfament global.

La jornada es planteja perquè la puguen disfrutar persones de tota les edats, consistirà en un xicotet recorregut interpretatiu per a conéixer el valor del patrimoni natural de l'ecosistema de ribera i els beneficis de recuperar-ho, també visitarem els punts d'extracció d'aigua del riu per als seus diferents usos i posteriorment es durà a terme la repoblació.

Dades de l’actividat:

 • Día: dissabte 26 de març 2022
 • Hora d’inici: 10:00 h
 • Lloc: Pàrquing de la parada del metre de la Presa de Manises (Manises)
 • Duració aproximada: Aprox. 3-4 hores.
 • Avisos: Activitat gratuïta. Places limitades. Inscripció prèvia necessària
 • Inscripció: parque_turia@gva.es/ 96 271 87 15 – 660 127 250. Preferentment per email indicant les següents dades:
  • Nom complet de la persona responsable.
  • Nombre de participants (edat dels xiquets si escau)
  • Telèfon móvil.
  • Població de procedencia.
 • Importante: Es pot inscriure un màxim de 4 places per correu-i o trucada, llevat que es tracte de menors d'una mateixa unitat familiar.
 • Recomanacions: Cal portar aigua, esmorzar, roba i calçat apropiats per a caminar per terreny forestal i guants tipus jardiner

Recomanem la subscripció al llistat de distribució de les notícies de la nostra web. És la manera més ràpida d'informar-se de les activitats del parc Natural per mitjà d'un correu-e automàtic en el moment de la publicació”- http://www.parquesnaturales.gva.es/web/pn-turia/suscripcion