Visualització de contingut web

Descripció

 

Castell d'Almonecir

Fuente Larga

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

Ruta blava: El castell de Almonecir (Vall de Almonacid)

Distància: 5,2 km     Desnivell acumulat: 160 m.
Dificultat: Baixa       Temps estimat: 1h 30 min
Tipus: 1h 30 min       Inici: Vall de Almonacid

En la comarca de l'Alt Palancia, a 441 M d'altitud, trobem una població d'origen àrab que compta amb quasi 300 habitants i rep el nom de La vall d'Almonacid. Tant en el seu nucli urbà com en el seu terme municipal compta amb un important patrimoni històric i natural. Al recórrer la població podem contemplar la Casa Palau, l'Església Parroquial i la Casa Abadia, un conjunt arquitectònic d'indubtable interés.

La ruta s'inicia i acaba en La vall d'Almonacid. Durant el recorregut travessarem terrenys de cultiu de regadiu i un extens oliverar i visitarem les ruïnes del Castillo d'Almonecir, un dels castells més importants de la Serra d'Espadà.
 
Parada 1. La Font Llarga
Al voltant de la població Ens trobem amb una zona de regadiu on abunden els fruiters com el cirerer i arbres com el lledoner, emprat tradicionalment, per la seua duresa i flexibilitat, en la fabricació de bastons i mànecs de ferramentes, una aplicació encara en ús en la vall d'Almonacid. La seua gran capacitat de subjecció del terreny ha fet que se li ubique habitualment en les vores de bancals, on no Resta espai a altres cultius i, al mateix temps, els seus forts i grans arrels subjecten la terra en èpoques de pluges torrencials. Este arbre és conegut per nombrosos noms, entre ells: latonero, llatonero, allatonero, caicabero, lledoner i, fins i tot, gaiatoner.
 
Parada 2. Pinar (accés al castell)
En les proximitats del castell, pel fet que apareixen roques calcàries, podem observar el típic pinar mediterrani de pi blanc, amb matolls tan coneguts com el romer, el coscoll o l'argelaga.
Per a visitar el castell d'Almonecir, ens desviem a l'esquerra per a després tornar a este mateix punt.
Descendim cap a Algimia d'Almonacid a través de diversos camins entre extensos camps d'oliveres, cultivat en els fons de vall i inclús vessants amb forts pendents, este arbre encara constituïx un recurs important, per la gran qualitat de l'oli obtingut a partir de la varietat  Serrana d'Espadà.

Passem prop de la població d'Algimia d'Almonacid, població d'origen àrab, ubicada en la comarca de l'Alt Palancia, a 486 M d'altitud que compta amb menys de 300 habitants.

Quan arribem al llit del riu xic Ens dirigim al nostre punt d'origen: La vall d'Almonacid..
 
Parada 3 Castell d'Almonecir
Este Castillo d'origen musulmà del segle XII - XIII. Era en realitat un monestir fortificat o ribat , habitat per una comunitat de monjos guerrers musulmans, els muràbitin i anomenat al-munastir, nom que deriva del llatí monasterium, que amb el pas del temps ha evolucionat a Almonecir i recentment a Almonacid.
 
Entre les restes Que observem, cal destacar la impressionant Torre de l'Homenatge amb uns murs que superen els 18 m. d'altura, l'aljub restaurades i restes de la muralla defensiva.
 
En este punt podem fruir d'una excel·lent panoràmica del vall d'Almonacid, amb les dos poblacions Algimia d'Almonacid i La vall d'Almonacid. En el paisatge destaquen els oliverars, les hortes d'ambdós nuclis de població, el llit de la Rambla d'Algimia o riu Chico amb cultius de Canyes; i en últim pla el perfil de la serra.
 
Als peus de la població d'Algimia, s'alça el pic de la Ràpita, que amb els seus 1.106 m és la cima més elevada del parc Natural, cap a la dreta observem la prolongació del vall d'Almonacid, on en el seu marge esquerre s'observen les restes de la Torre de Alfándiga.