Visualització de contingut web

Descripció

 

 

Matet

El Pilón   

Fuente Artea

 

 

Ruta groga: "Villamalur-Pavías-Matet"

Distància: 23,5 km.
Desnivell:
320 m.


En l'itinerari amb bicicleta pel parc Natural de la Serra d'Espadà, podem observar una de les alzines sureres millor conservats del parc Natural, zones de bosc mixt (pi roja i surera), pinedes amb Un sotobosc dominat per grans falagueres, barrancs amb una rica vegetació de ribera, arbres excepcionals en la nostra comunitat i, per descomptat, els cultius propis de la zona.

 
Al marge de la vegetació, esta ruta suposa una interessant mostra del patrimoni ja que podem contemplar antics pous de neu, castells i fortaleses, un despoblat i la típica arquitectura de les poblacions d'esta zona, amb un marcat caràcter àrab.
 
Durant el nostre Itinerari passem junt les Principales cimes I trobem enclavaments que ens oferiran magnífiques panoràmiques de la Sierra i els seus voltants, obtenint una visió general de tot el parc Natural.

La ruta s'inicia en l'àrea recreativa (dotada d'un refugi, font, taules i paeller) de la Rambla de Villamalur, des d'on podem observar la població de Villamalur.
 
Villamalur
Sens dubte en esta població de quasi 150 habitants, impressiona la grandària del seu Castell. El seu terme posseïx barrancs i extensos boscs de gran bellesa i considerable valor botànic. També cal destacar el cultiu de les seues famoses cireres.
 
Parada 1. Desviació barranc Perrudo  (accés a la zona de descans de la font Artea).
La ruta contínua pel camí de terra de l'esquerra, però des d'este punt podem arribar a una àrea de descans, la font Artea, dotada Amb taules i un paellero. La vista panoràmica és excel·lent, observant el perfil agrest de la serra en què destaquen les principals cimes, La Ràpita (1.106 m) i el pic Espadà (1.083 m).
 
També hi ha l'opció de visitar la població de Pavías, seguint pel camí asfaltat, fins a arribar a un xicotet tossal on hi ha un “navajo”, una vegada en este punt ens desviem a l'esquerra per la carretera CV-203 cap a Pavías.
 
Pavías
En la comarca de l'Alt Palancia, a 738 m d'altitud sobre el nivell del mar, viuen els quasi 60 habitants de Pavías, una població d'origen àrab. Per a conéixer Pavías i gaudir de la seua tranquil·litat, res millor que visitar el Museu Etnològic d'Usos i Costums, nascut de l'aportació dels seus habitants, i recórrer els seus carrers carregats d'història.
 
Parada 2. Desviació Matet-Villamalur. (accés a la zona de descans de la Font que Naix).
Després de travessar el camí que discorre pel barranc Perrudo, arribem de nou a un camí asfaltat, la ruta proposta contínua per l'esquerra; però hi ha l'opció d'accedir a una àrea De descans en direcció a Matet, la font que Naix (dotada amb taules i un paellero).
 
També tenim la possibilitat de visitar la població de Matet, continuant pel camí asfaltat.

Matet
Esta població de la comarca de l'Alt Palancia, situada a 579 m d'altitud, conserva les restes d'una torre àrab del segle XI, "El Pilar", principal element del nucli urbà.