Descripció

Descripció

Accés al punt d'inici de la ruta:
Des de la població de Serra o la població de Torres Torres per la CV-310 arribem a l'alt del port de muntanya de l'Oronet (500 m.s.n.m) des d'on ix una desviació (CV-334) cap a Barraix/ Garbí/ Segart. Sense deixar el camí asfaltat sempre en direcció al Garbí, arribem a una xicoteta replaça on s'ubica el senyal de Pàrquing i la d'inici de ruta.

Ruta blava: el Garbí
 
1,5 quilòmetres. Temps estimat: 1 h. No apta per a realitzar en bicicleta.
 
Parada 1. El pla del Garbí
Eixirem del pàrquing cap al mirador i en la primera parada observarem enfront de nosaltres el pla del Garbí, una zona extensa on és evident l'absència d'estrat arbori, conseqüència d'un incendi i on destaca la presència de la vegetació regenerada després d'aquest. Una vegetació arbustiva, que constitueix una etapa evolutiva que millorara les possibilitats d'un potencial bosc futur.
 
Enfront de nosaltres, la mola de Segart i al fons el golf de València. Pujarem, en direcció al mirador, per un camí de color rogenc indicatiu del roig tan característic de la serra.
 
En la zona en què trobem coberta arbòria, predomina el pi roig, acompanyat d'alborços i brucs.
 
Parada 2. Mirador del Garbí
A la nostra esquerra una àrea recreativa i de descans, on a més es troba l'Ermita  de la Santa Creu de moderna construcció que substitueix una altra que es va edificar el 1787. La desapareguda ermita va tenir hostatgeria fins a principis del segle passat.
 
Aquest és un mirador de grans precipicis (tallats, penyals) on poden apreciar-se les característiques roques de roig que formen un espectacular balcó cap a la vall del Palància, el mar mediterrani i, llunyana, la ciutat de València.
 
Els dies clars podrem observar el gran arc del golf de València: des de la serra d'Irta fins al cap de Sant Antoni, a vegades fins i tot les illes Columbretes davant de Castelló.
 
Parada 3. Pista forestal
De tornada al punt d'inici, l'itinerari recorre una pista forestal des de la qual podem observar la vall del  riu Palancia i darrere d'aquest, la serra d'Espadà a la província de Castelló, un altre dels parcs naturals de la Comunitat Valenciana, important per la seua extensió i les seues característiques ecològiques.
 
Entre la vegetació pròxima a la pista destaquen exemplars magnífics d'alborç, llentiscle i coscoll que compleixen perfectament el seu paper conservador del sòl i detenció de l'erosió enfront de les pluges.
 
Per aquesta pista arribarem de nou al punt d'inici.