Ruta 3: Torrenostra - Descripció

Ruta 3: Torrenostra - Descripció

Ruta 3: Torrenostra

Color en el que està senyalitzat l'itinerari: groc

 

 

 

Itinerari circular, pràcticament sense desnivells, d'aproximadament 4,5 quilòmetres.

La ruta proposada comença on acaba el nucli urbà de Torrenostra en direcció a Orpesa i continua per un camí que discorre paral·lel a la costa en direcció cap a Torre la Sal. 

En aquesta primera part del recorregut podem destacar, després d'un primer tram de platja d'arena, la impressionant barrera de cudols que s'estén quasi de forma ininterrompuda des d'Alcalà fins a Orpesa, i la vegetació de saladar que domina la zona formada per espècies com l'herba salada, adaptada a l'elevada salinitat d'aquests ambients.

Continuant aquest camí arribem a la Gola del Trenc, on desemboquen els canals de dessecació que drenen la zona nord del Prat, situats a uns 1000 metres de l'inici de la ruta. Ací trobem un mirador que ens ofereix una panoràmica des d'un punt elevat del parc natural.

Tornem uns 150 metres del camí i continuem pel camí perpendicular a la línia de costa que ens endinsa en l'aiguamoll. En aquest tram de la ruta podem destacar la presència de diverses séquies que canalitzen les aigües de la zona humida, i la importància de la coberta vegetal de l'espai, on trobem espècies adaptades a llargs períodes d'inundació com el senill.

Després de recórrer uns 1.500 metres per l'anterior camí, continuem per la desviació que ens porta cap a la dreta, de tornada cap a Torrenostra. En gran part del seu recorregut aquest tram discorre entre marjals. Aquests són terrenys de cultiu que es van obtenir com a conseqüència de la dessecació de part de l'aiguamoll.

A uns 400 metres, en l'arribar a una estació depuradora d'aigües residuals, agafarem el camí de la dreta, el qual ens tornarà a endinsar en l'aiguamoll i ens portarà prop del punt on hem començat la ruta.

En aquest últim tram trobarem unes grans llacunes, resultat de l'extracció de la torba que realitza en la zona una empresa privada. Aquestes llacunes són un punt molt indicat per observar diverses espècies d'aus de l'aiguamoll com la fotja, el cabussonet, el collverd, el sivert, etc 

Sense abandonar aquest camí, al cap d'uns 1500 metres, arribarem a Torrenostra. 

 

còdols llacunes  ànec coll-verd gall de canyar  cabussonet