Conselleria de Medi Ambient, Aigua, Infraestructures i Territori
Descripció - PN Penyagolosa
subscriu-te i consulta
Si cerques...
RUTA NARANJA: DEL RODESNAR
Ruta del Rodesnar
Temps de realització: 2 h.
Dificultat: mitjana.
Desnivell: 262 m
Es tracta d'una ruta circular pensada per a realitzar un itinerari d'una certa longitud i pendent, però assequible a usuaris amb experiència en l'ús de les cadires CRAN / Joelette. Exigeix un cert esforç però compensa la varietat de paisatge i d'elements naturals i històric-culturals dels que es poden gaudir.
Aquesta ruta parteix del Centre d'Interpretació del Parc Natural "La casa forestal", darrere de l'ermitori de Sant Joan de Penyagolosa.
Parada 1
Des d'ací prenem un còmode camí cimentat i amb passarel·la de fusta que travessa l'Arboretum, un xicotet jardí botànic amb cartells interpretatius que conté algunes de les espècies vegetals més representatives de Penyagolosa.
En acabar la passarel·la, el ferm es torna de terra i creua la rambla en dos punts fins a arribar a l'esplanada dels vivers forestals. En el cas que es trobara inundat (una cosa poc habitual) es pot salvar aquest tram creuant per l'esplanada de l'ermitori de Sant Joan de Penyagolosa.
Una vegada a l'esplanada dels vivers, creuarem de nou la rambla i prendrem el GR7 en direcció a Vistabella del Maestrat. Ací, el camí és bastant pla, ampli, amb bon ferm de terra i discorre en la seua major part per un bosc de grans pins on és fàcil veure gran varietat d'ocells de bosc.
Parada 2
Després de creuar de nou la rambla, haurem arribat Pi de les Quatre Forques, un dels arbres monumentals més emblemàtics del parc.
Continuem cap a la zona d'acampada el Planás i just a la seua entrada prenem en un desviament a l'esquerra la pista forestal de terra que puja en pendent moderada pel bosc del Rodesnar. Sobre sòls arenosos: brucs, estepes i falagueres creixen sota un dosser de pins pinastres (Pinus pinaster).
Parada 3
A meitat pujada, al costat d'un antic tallafocs, podem observar entre les roques els abrics dels carboners, testimonis d'una activitat que es va desenvolupar en el passat en aquestes muntanyes.
Parada 4
Continuem pujant per la pista fins a veure en una corba a l'esquerra, les parets de la Beltrana, un enorme estrat de roca arenisca (gres) format sota la mar milions d'anys arrere. En ell es troba la cova del mateix nom que va ser usada com a refugi pels antics pobladors d'aquestes muntanyes.
Parada 5
Només una mica més amunt arribem a un encreuament, punt que aconsegueix la cota més elevada del recorregut. Continuant per la pista de l'esquerra arribem sense variar d'altitud a la Portera del Llop, un coll, el topònim del qual evoca temps passats quan els llops habitaven aquestes serres.
Continuant per la pista trobem a la dreta la Coveta dels Carboners i a la seua altura pocs metres vessant a baix un petroglif, gravat en forma de cor sobre un gres roig que va poder ser usat en ofrenes a déus primitius.
Parada 6
Poc més endavant ens endinsem en un xicotet gran bosc, El Rebollar, un dels últims reductes de la roureda de rebolls (Quercus pyrenaica) que queden en la C. Valenciana. Un enclavament els colors del qual (verds, grocs, marrons,...) varien amb l'estació de l'any en què ens trobem.
Seguint cap a l'oest trobem una bifurcació i prendrem el camí de l'esquerra, fins a topar-nos amb la pista de Puertomingalvo a Sant Joan de Penyagolosa per la qual continuarem en sentit descendent.
Parada 7
Poc després de prendre la pista de Puertomingalvo arribem al Collet del Mas Roig des d'on gaudirem d'esplèndides vistes sobre la vall del Carbo i també sobre el pròxim Mas Roig, abandonat testimoni d'una forma de vida quasi autosuficient i íntimament lligada al medi natural.
Seguim el descens per la pista cap a Sant Joan fins que passades unes corbes, ens trobem amb la senyal del sender PR-66, estret i una mica pedregós que prendrem en direcció al centre d'interpretació.
Parada 8
A meitat sender farem l'última parada, al costat del Pi Cacho, un enorme i espés exemplar de Pinus nigra que de segur, va proporcionar refugi a generacions de pastors, masovers i pelegrins. Des d'ací tornem al punt de partida.
*Cal tindre en compte que al llarg del primer tram fins al Pi de "les Quatre Forques" coincideix amb part del recorregut de la ruta del Pi de les Quatre Forques sent la senyalització comuna per a les dues rutes.