Notícies

Ves enrere Ruta Els Tossals

Ruta Els Tossals

Les muntanyes són importants per als joves

 

 

 

 

 

Ruta guiada pels antics camins entre la muntanya i el pla de l'entorn de Penyagolosa

Al desembre celebrem el dia internacional de les muntanyes sota el lema "Les muntanyes són importants per als joves". Per a això des de Vistabella del Maestrat, eixirem per Els Miradors on gaudirem de les espectaculars caigudes del poble cap al barranc dels Pots i les belles vistes cap a la costa. Continuarem cap a Els Morros de la Carmeleta, cridaners promotoris rocosos usats per àguiles i cabres munteses des d'on s'albira al lluny el mític Penyagolosa, allí agafarem l'antic camí de Sant Joan que circula elevat sobre la vall del Riu Molinet amb les extenses pinades del Tossal del Albagés com a fons. Passant sota el Tossalet arribarem al Mas del Collet, encara en ús ramader i ens dirigirem pel Portellàs cap al Mas de Mançanares, una altra masia representant d'una forma de vida autosuficient i adaptada a les dures condicions de la muntanya que per desgràcia està a punt de desaparéixer. En aquest punt descendirem al Pla, un extens pla que cultivat de cereals, pataques i carrasques truferas ofereix un marcat contrast entre les muntanyes que l'envolten. Des d'allí   iniciarem el retorn cap al poble a través de la sendera de Gran Recorregut GR7.

Al llarg de l'itinerari tindrem l'oportunitat de donar a conéixer que per als joves rurals viure a les muntanyes pot ser difícil. Molts joves es van a la recerca d'una vida millor i una ocupació no lligada a la bella però dura terra. La migració de les muntanyes condueix a l'abandó de l'agricultura, a la degradació del sòl i a la pèrdua dels valors culturals i de les tradicions antigues. L'educació i la formació, l'accés al mercat, diverses oportunitats d'ocupació i millors serveis públics poden garantir un futur millor per als joves que viuen a les muntanyes.

La participació està oberta a tots els públics, encara que és recomanable que els xiquets –millor a partir de 8-10 anys- estiguen acostumats a caminar per la muntanya. És imprescindible portar calçat adequat i roba d'abric, esmorzar i aigua.

 

Data: 15 de desembre 2019

Horari i lloc d'inici: 10.00h des de la Plaça de l'Esglèsia de Vistabella del Maestrat (sol haver lloc per aparcar darrere l'esglèsia)

Durada de la activitat: 4 hores i mitja aproximadament

Dificultat: mitjana.

AVÍS: Inscripció prèvia. Places limitades.

Inscripcions en: parque_penyagolosa@gva.es (preferiblement) o 964760838 (dilluns a diumenge de 10h a 14h)