Notícies

Ves enrere Entre la muntanya i el pla

Entre la muntanya i el pla

Ruta guiada pels antics camins de Penyagolosa

Al desembre celebrem el dia internacional de les muntanyes que enguany porta per lema "Les muntanyes importen" i pretén impulsar el turisme sostenible com una manera de reduir la vulnerabilitat dels pobles de muntanya, per exemple la despoblació que afligeix als pobles de Penyagolosa.

 

Amb aquesta idea realitzarem una ruta d'uns 9 km seguint una part de l'antic camí de Vistabella del Maestrat a Sant Joan de Penyagolosa. Gaudirem de bells paisatges i aprendrem sobre els aprofitaments tradicionals que han permés a innombrables generacions viure de forma quasi autosuficient en aquestes terres. A més tindrem oportunitat d'observar i aprendre sobre algunes de les espècies de plantes i animals que allí es troben.

 

Per a això des de Vistabella del Maestrat, eixirem per la ruta del Pinet cap al Collet de Les Solanes, des d'on continuarem cap a Els Morros de la Carmeleta, cridaners promotorios rocosos usats per àguiles i cabres munteses des d'on s'albira al lluny el mític Penyagolosa. Seguint l'antic camí de Sant Joan que circula elevat sobre la vall del Riu Molinet i passant sota el Tossalet arribarem al Mas del Collet, d'ús ramader i ens dirigirem pel Portellàs cap al Mas de Mançanares, una altra masia representant d'una forma de vida autosuficient i adaptada a les dures condicions de la muntanya que per desgràcia està a punt de desaparéixer. En aquest punt descendirem al Pla, un extens pla que cultivat de cereals, pataques i carrasques tofoneres ofereix un marcat contrast entre les muntanyes que l'envolten. Des d'eixe punt iniciarem el retorn cap al poble a través de la sendera de Gran Recorregut GR7.

 

La participació està oberta a tots els públics, encara que és recomanable que els xiquets –millor a partir de 12 anys- estiguen acostumats a recorreguts llargs per la muntanya. És imprescindible portar calçat adequat, gorra o barret, roba d'abric, esmorzar i aigua.

 

Data: 12 de desembre de 2021

Horari i lloc d'inici: 10.00h des de la Plaça del Dau o de l'Esglèsia de Vistabella del Maestrat

Dificultat: mitjana

Inscripcions en: parque_penyagolosa@gva.es (preferiblement) o 964760838 (dilluns a diumenge de 10h a 14h)

Durada de la activitat: 4 hores i mitja aproximadament