Masies

Masies

Masia típica de la zona de Penyagolosa
 
 
Disseminades per tot el massís i vestigi d'un passat poc llunyà. Apareixen les masies, actualment la majoria en ruïnes o habilitades per a turisme rural o com a segona residència els caps de setmana.

En els anys 60 s'inicia una etapa d'emigració als nuclis urbans a la recerca de treball i millors condicions de vida, agricultors i masovers abandonaven aquest llegat de moltes generacions pel qual el pas del temps va deixar una empremta d'abandó que derruirà cases, abandonarà camps de cultiu i repoblarà bancals i camins.

Al voltant del pic queden en peu algunes d'aquestes masies com la Cambreta i Sanahuja,  actualment encara s'utilitzen els seus corrals per a guardar ramat. La Camala i el Collado (mas de Llach), les quals van ser deshabitades fa pocs anys pels seus habitants que en jubilar-se, van vendre el seu ramat i se'n van anar a viure a nuclis poblats.

Altres no han tingut la mateixa sort, deshabitades des de fa més temps com Bibioj, Cardes o Marcen, deixen escapar entre els clavills de les seues parets o afonades teulades l'eco d'una forma de vida ja agonitzant.