Presentació

Presentació

Les llacunes de La Mata-Torrevella es troben a la comarca del Baix Segura, i ocupen part dels termes municipals de Guardamar del Segura, Torrevella, Los Montesinos i Rojals. Conformen, juntament amb el Fondo i les Salines de Santa Pola, un triangle de zones humides amb importància internacional al sud d'Alacant.
 
El Parc Natural de les Llacunes de La Mata i Torrevella té una superfície de 3.700 hectàrees. D'aquestes, 2.100 són làmines d'aigua, mentre que la resta correspon a les redones (1.400 hectàrees la llacuna de Torrevella i 700 la de la Mata).
 
Les dues llacunes estan separades entre si per un anticlinal anomenat El Chaparral. Un canal uneix ambdues depressions que, a més, són comunicades de forma artificial amb la mar per mitjà d'altre canal conegut com El Acequión, per la qual cosa es conforma una unitat d'explotació salinera. La llacuna de la Mata actua com a depòsit escalfador mentre que la collita de sal es realitza a la de Torrevella.

A la conca neoquaternària, conformada pels relleus corresponents al grup de falles del Baix Segura i de Sant Miquel de les Salines, se situen les llacunes. Un conjunt de rambles i barrancs de règim intermitent aboquen les aigües a aquesta conca, especialment a la llacuna de Torrevella, per la proximitat amb la serra de Sant Miquel de les Salines.