Descripció

Descripció

 

 

 

 

 

En el passeig podreu gaudir d'un paisatge dominat per camps d'arròs, séquies, motors amb els seus vells fumerals, casetes d'eines, masies, a més de nombroses espècies d'aus. Un paratge de gran valor cultural, natural i paisatgístic, on l'aigua és la peça clau d'aquest valuós ecosistema.

  • Distancia: 25 km.
  • Mitjans: cotxe o bicicleta .
  • Durada: 2 hores (en cotxe o bicicleta) / 5 hores a peu.
  • Desnivell: 28 metres.
  • Punt d'inici: El Palmar.
  • Ruta circular: si.
  • Dificultat: mitja.
  • Camins asfaltats i de terra.
  • Època recomanada: de maig a octubre.

L'Albufera, de manera natural, tendeix a fer-se cada vegada més xicoteta pels sediments que van aportant, a poc a poc, els barrancs que hi arriben, però aquesta reducció es va accelerar molt des que es va començar a cultivar arròs. El paisatge primitiu s'ha anat transformant fins a arribar al moment actual, quan els camps d'arròs cobreixen 14.000 ha del parc natural.

Una vegada en la Muntanyeta dels Sants, podreu visitar l'Ermita dels Benissants de la Pedra, sants Abdó i Senén. Des d'ací, gaudireu d'una excel·lent panoràmica de la marjal i dels ullals.

Abans de tornar. si vol, a dos kilometres, pot accedir a l'Ullal de Baldoví.

La fauna més habitual que hi podreu veure són les aus que variaran depenent de l'època de l'any. A l'hivern és fàcil observar diverses espècies d'ànecs, arpella de marjal, gavines i agrons. A l'estiu, podrà veure la camallonga, fumarell negre, el curroc i l'agró roig, entre altres. I durant tot l'any són comuns l'agró blava, la garseta comuna i l'esplugabous.

Les plantes més comunes en els marges de les séquies i ullals són el canyís, la canya i la bova. A la primavera podreu veure en flor el vistós lliri groc o de marjal. També, al voltant de les cases i motors i en les motes (separació entre camp i camp), podreu veure xops i salzes amb la funció de fixar d'una manera més eficient la terra entre camps d'arròs.

Punts d' interés:

EL PALMAR: nucli urbà situat enmig dels arrossars i a la vora de la laguna, originat pels peixcadors que van començar el seu assentament definitiu en el segle XVIII. La seua activitat econòmica es basa en la pesca, l'agricultura arrossera, l'hostaleria i l'ecoturisme.

EL CULTIU DE L'ARRÒS: València ha sigut el bressol del cultiu arrosser a Espanya i la seua introducció s'atribueix als àrabs durant el segle VIII. L'entorn de Sueca i les terres pròximes a l'Albufera són les més antigues i tradicionals.

LA MARJAL: és l'ambient que ocupa la major superfície del parc natural. Està constituït per la zona palustre que rodeja l'Albufera , i que ve a coincidir amb la superfície guanyada a esta per al seu ús agrícola, com a arrossar."

LA BALDOVINA: edifici emblemàtic del tancat de la Baldovina, que deu el seu nom a l'anterior propietària, Maria Baldoví i Miquel, originària de Sueca. Finca privada que es pot observar des dels camins limítrofs.

MUNTANYETA DELS SANTS: lloc priviliegiat per la seua elevació, -27 m, - enmig de l'arrossar, des d'on vore la millor perspectiva de la marjal i conéixer el que va ser l'antiga albufera, Coronant-la es troba l'ermita dels Santos Abdó i Senent."

ULLAL DE BALDOVÍ: els ullals son brolladors d'aigua subterrània. El de Baldoví és el més gran dels què hi ha al parc, amb una superficie de 0,45 has y un cabal pròxim als 250 litres per segón. La reserva està equipada amb un observatori i un mirador.

MOTORS: tots els Tancats (zones d'arrossar, guanyades a poc a poc a la llacuna després d'històrics aterraments) compartixen un mateix sistema hídric: l'aigua entra per gravetat, espontània i és desaiguada per les turbines localitzades en edificis blancs cridats "motors"

AVIFAUNA: en l'Albufera s'han registrat més de 350 espècies d'ocells, de les quals moltes són regulars o freqüents al llarg de l'any i unes altres són ocasionals o divagants. Milers d'ocells la visiten anualment dins de les seues rutes migratòries.

Com arribar:

L'inici de la ruta es troba en l'aparcament de l'Associació Hostalera del Palmar. Aquest es troba ubicat al nord de la població, és a dir, quan s'hi accedeix des de la CV-500. Ací trobareu un cartell interpretatiu amb un mapa de la ruta.

Google maps parking El palmar

El segon senyal es troba al final de la població, a 0,8 Km aproximadament del primera (es recomana arribar-hi pel centre de la població: C/ Vicent Baldoví - C/ Francesc Monleón - C/ Redolins).  Google maps

A partir d'ací, no trobareu dificultats per a seguir el traçat de la ruta.

Recomanacions:

  • Es pot realitzar a peu però es recomanable la bici o el cotxe.

  • Procureu evitar les hores de màxima insolació, especialment a l'estiu. No hi ha gens d'ombra.

  • Realitzar en diferents èpoques de l'any per a poder observar com canvia la fesomia de l'arrossar.

  • Als mesos de març i abril l'arrossar és troba en sec.

  • Consulteu les èpoques de caça abans d'eixir.

  • En tractar-se d'una ruta que discorre per un entorn rural, heu de tenir en compte que podeu trobar-vos-hi amb maquinària agrícola.

  • Es recomana portar prismatics.

 

Descarregable en format PDF seguint l'enllaç RUTA 4: NA MOLINS

AVÍS: DURANT LA TEMPORADA DE CAÇA (TARDOR/HIVERN) PART DE LA RUTA POT TROBAR-SE TANCADA.