El corriol camanegre

El corriol camanegre

CONSERVACIÓ I SENSIBILITZACIÓ SOBRE EL CORRIOL CAMANEGRE

El corriol camanegre (Charadrius alexandrinus) és una espècie pròpia d'ecosistemes aquàtics.

Aquest au limícola de xicoteta grandària que habita en ecosistemes aquàtics i s'alimenta dels insectes que es troben en aiguamolls i platges, es troba catalogat com a "Vulnerable" en el Llibre Roig dels aus d'Espanya i apareix considerada com "D'Interés Especial" en el Catàleg Nacional d'Espècies Amenaçades.

Segons dades de SEO/BirdLife la seua situació en la Comunitat Valenciana és molt preocupant, pel fet que hi ha poques platges que mantinguen un alt grau de naturalitat el que ha ocasionat que la seua població haja caigut un 70% en els últims 30 anys.

Per aquesta raó, en el Catàleg Valencià d'Espècies de Fauna Amenaçades es troba inclosa en l'Annex I com a "Vulnerable" des de l'any 2013, una figura prèvia a trobar-se "En Perill d'Extinció".

D'altra banda, es troba inclòs dins de la Directiva d'Aus (Annex I) que té per finalitat la conservació a llarg termini de totes les espècies d'aus silvestres de la Unió Europea.

L'espècie s'ha enfrontat a la destrucció i alteració del seu hàbitat.


Les principals amenaces categoritzades per SEO/BirdLife es relacionen amb l'ús públic de les platges durant la temporada de cria:

  • El desenvolupament urbanístic.

  • La introducció d'espècies exòtiques invasores.

  • La neteja mecànica de platges que elimina les restes de vegetació marina on troben aliment i refugi.

  • La presència de mascotes soltes i sense vigilància que se sumen als seus depredadors naturals.

 

Al Parc Natural de l'Albufera s'estan duent a terme diferents projectes de conscienciació, senyalització i vigilància ambiental per diferents entitats.

Ens sumem a aquestes iniciatives amb aquest projecte de conservació i sensibilització sobre aquesta espècie vulnerable, en el qual s'inclou una campanya de sensibilització i conscienciació dirigida a la població local i una campanya d'educació ambiental dirigida als centres educatius de l'entorn del parc natural. No hem d'oblidar que, per a la supervivència d'aquesta espècie i d'unes altres, el més important és la conservació de l'hàbitat.

"Les platges de Charlie", arreplega el testic del projecte "Charlie, el chorlitejo" del Parc Natural de la Mata-Torrevieja.

Es tracta d'un projecte de conservació, sensibilització, i educació ambiental, en col·laboració amb SEO/BirdLife, sobre aquesta espècie vulnerable per a donar a conéixer la seua situació actual al parc natural i conscienciar a la població local i als centres escolars de l'entorn del Parc Natural de l'Albufera, a través de:

  • Campanya de comunicació.

  • Campanya de divulgació Coneixes al corriol camanegre?

  • Campanya d'educació ambiental amb centres educatius.

 

 

Pots descarregar el projecte complet en format PDF seguint l'enllaç CONSERVACIÓ I SENSIBILITZACIÓ SOBRE EL CORRIOL CAMANEGRE 

 

MATERIALS DISPONIBLES:

CARTELL DE LA CAMPANYA:

 

LÀMINA D'IDENTIFICACIÓ:

 

FITXA DESCRIPTIVA

PRESENTACIÓ

 

FITXA QUANT SAPS DEL CORRIOL CAMANEGRE

FITXES DIVULGATIVES:

UNITAT DIDÀCTICA