Ruta Morada: Ruta Geològica. Los Cuchillos-Barranco Moluengo

Ruta Morada: Ruta Geològica. Los Cuchillos-Barranco Moluengo

ruta morada
 
ruta morada
 
 
 

Ruta Morada: Ruta Geològica. Los Cuchillos-Barranc Moluengo

Distància: 5,7 km
Duració estimada: 2 hores.
Dificultat: Alta
Desnivell acumulat en pujada: 313 m
Desnivell acumulat en baixada: 322 m
Cota màxima: 908 m
Cota mínima: 699 m
Recorregut: Los Cuchillos – Barranco Moluengo.

Atenció: passe ferrato


Descripció

El recorregut mostra una síntesi de la geologia de la Serra del Rubial, límit estructural entre el Sistema Ibérico i Las Béticas. A més, al llarg de la ruta es pot observar els dos elements geomorfològics més excel•lents del Parc Natural: Las Hoces i Los Cuchillos del Cabriel.

Des de la població de Villargordo del Cabriel, després de creuar la N-III i ascendint pel port de Contreras (antiga N-III) s'inicia la ruta. Des d'este punt, on deixarem el vehicle en l'aparcament autoritzat, també és possible la connexió amb la ruta Taronja "Mirador de Peñas Blancas". Des de l'aparcament  la iniciem ruta per una pista forestal suau que ens conduïx a una àrea tallafocs  que ens aproxima, després d'una agradable caminada, a los Cuchillos del Cabriel.

Des d'ací observem la vall que forma el riu Cabriel i les dolomies grises cretácicas en les que el riu ha llaurat i generat les abruptes Hoces del Cabriel.
En el marge dret del riu, ja en terres de Castilla-La Mancha, s'albira les grans planes que s'assenten sobre les argiles i conglomerats miocénicos que donen nom a "La Mancha de Cuenca i Albacete".

Des d'este mirador de los Cuchillos es pot observar i imaginar la gènesi d'esta peculiar geomorfologia. Gràcies a la verticalitat dels seus estrats i a la diferent erosió diferencial entre les margocalizas, menys resistents, i les calcàries, més dures, s'ha originat estes imponents crestes verticals.

Des del mirador descendim per una pronunciada i angosta senda, però ben preparada, que ens aproxima a los Cuchillos i ens porta al Barranco Moluengo que ens conduirà a l'inici de la ruta.

Una vegada en el Barranco de Moluengo, i per a finalitzar el recorregut, ascendirem per una senda de pendent suau que ens permetrà apreciar la vegetació característica d'este tipus d'hàbitats i que es troben fortament interrelacionades amb els cursos d'aigua.