Visualització de contingut web

Descripció

 

 

 

 

Ruta 4: Centre d'Informació - la Pobla Tornesa

             La Pobla Tornesa - Centre d' Informació

Duració: 2 hores 30 minuts
Distància: 12 km anada/tornada

Desnivell: 420 m

Cotes296/560 m

Bosc mediterrani fins als peus de la preciosa localitat

 

Aquesta Ruta és lineal, es pot fer en tots dos sentits, o bé aparcant en el Centre d'Informació o bé deixant el cotxe a La Pobla Tornesa. En els moments que es prevee molta afluència al Parc Natural com són ponts, diumenges i festius s'aconsella a causa de les poques places de pàrquing del Centre d'Informació, fer la ruta en el sentit Pobla Tornesa - Centre d'Informació i deixar el cotxe en la població La Pobla Tornesa.

Centre d'Informació La Pobla Tornesa

La senda  comença en el Centre d'Informació, en una senda que es troba a la part posterior de l'edifici. La vegetació que ens acompanya es troba en procés de

regeneració a causa dels últims incendis (1985-1992): llentiscles (Pistacea lentiscus), alborços (Arbutus unedo), romer (Rosmarinus officinalis), coscoll (Quercus coccifera). De seguida ens trobem un senyal que ens indica que hem de continuar el camí a l'esquerra; des d'ací podem observar a l'est el castell de Montornés, del segle X; al nord la Porteria Vella, amb restes de muralla que en el seu moment tancava les terres carmelites, i al SE el Grau de Castelló. La senda ens va mostrant els diferents tipus de sòls que predominen a l'espai natural, gres roig i calcàries. Les garroferes (Ceratonia siliqua) i les zones abancalades mostren que en algun temps van ser zones cultivades. Arribem a una pista per la qual seguirem a la dreta fins a arribar al coll de la Mola (537 m).

 

Si continuem el nostre camí per aquesta senda, el paisatge canvia a mesura que avancem, i predominen els pins (Pinus halepensis i Pinus pinaster). Des d'ací ja podem observar la Pobla Tornesa a l'oest, el Bartolo al NE i, en dies clars, mirant cap al NO, el massís del Penyagolosa.

 

A mesura que descendim la vegetació resulta molt més variada, barrancs molt humits que donen lloc a diferents espècies mediterrànies com el lligabosc mediterrani (Lonicera implexa), heura (Hedera helix), alzines (Quercus ilex), brucs (Erica multiflora, Erica arborea), roure (Quercus faginea), pins adults que ens mostren que aquesta cara del paratge no ha patit incendis aproximadament des de fa 30 anys. Aquesta varietat vegetal constitueix un hàbitat idoni per a l'avifauna, i s'hi poden observar diferents aus i mamífers com ara la busquereta capnegra (Sylvia melanocephala), el gaig (Garrulus glandarius), conills (Oryctolagus cuniculus) o raboses (Vulpes vulpes).

Al final de la pista ens trobem afloraments de pissarres (paleozoic, 230 milions d'anys d'antiguitat). Una vegada acabada la pista girem a la dreta i a pocs metres trobem un túnel a l'esquerra que ens condueix al mateix poble.

Passejant pels seus carrers podem visitar l'església del segle XVIII, el Palau del Baró, el forn, els diferents hostals (l'antic que data del segle XV i l'Hostal Nou que és actualment la Caixa Rural), la Casa de la Vila, etc.

La tornada l'efectuarem pel mateix camí que hem vingut.

La Pobla Tornesa - Centre d'Informació

La Ruta comença en la pista coneguda entre la gent del poble com la pista del Coll de la Mola. Per a arribar a l'inici d'aquesta pista ens situarem en La plaça del Portal i seguirem les marques del Pr-422 fins que isquem del poble, i passem l'autovia CV-10 per davall per un túnel. Res més passat el túnel, girarem a la dreta i caminarem per la via de servei uns metres i la primera pista de terra que vegem a l'esquerra trobarem una caseta de fusta amb un mapa del Parc Natural. Aquesta és la pista que hem d'agafar que ens portarà al Coll de la Mola. Una vegada allí al Coll de la Mola (537 m), gaudim d'unes bellíssimes vistes de l'interior de la província coronada pel Pic Penyagolosa (1500 m). Si seguim avant per la pista, aquesta comença a descendir i ens mostra les impressionants vistes de la Mar Mediterrània. La pista la seguim cap a baix direcció Est uns 600 metres des del Coll de la Mola fins que trobem un desviament a l'esquerra amb una xicoteta senda que ens porta al Centre d'Informació "La Bartola". Allí podeu gaudir dels serveis de: exposició amb panells interpretatius del Parc Natural, personal amb informació sobre rutes, banys públics, i zona de pícnic.

La tornada la efecturem pel mateix lloc que hem vingut