Oasi de Papallones

Oasi de Papallones

Entrada del Oasis de mariposas

Col

Hotel de insectos

Oruga de Papilio machaon

Orugas de Pieris brassicae

mariposa Zerynthia rumina

mariposa Aricia sp.

 

Des de gener de 2020 està obert al públic, al municipi de Sot de Chera, el primer oasi de papallones de la Xarxa de parcs naturals de la Comunitat Valenciana. 
 
Aquest oasi és un espai a l'aire lliure creat especialment per a afavorir el desenvolupament i cria en llibertat de les papallones i altres pol·linitzadors com abelles, borinots, arnes o escarabats, i ajudar així les poblacions d'insectes que per causes humanes estan disminuint. Aquest jardí forma part de la xarxa estatal d'oasis, promoguda per l'Associació Espanyola per a la Protecció de Papallones i el seu mitjà (Zerynthia), i va ser finançat i realitzat mitjançant una acció de Responsabilitat Social Corporativa de l'empresa pública VAERSA.
 
Per què és beneficiós tindre un jardí amb papallones?
 
  • La seua presència és un indicador de bona salut ambiental, perquè són molt sensibles a les substàncies tòxiques.
  • Per contra, la seua absència assenyala la pèrdua d'hàbitats naturals saludables i de biodiversitat.
  • Les papallones i les seues erugues són font d'aliment per a altres insectes, aranyes i ocells.
  • La major diversitat d'insectes pol·linitzadors incrementa la qualitat i quantitat de les collites dels nostres cultius.
 
Quines plantes hi ha en aquest espai?
 
La creació d'aquest oasi de papallones s'ha realitzat tenint en compte les espècies favorables per al desenvolupament de papallones, tant en fase d'eruga com en la d'adult, dividint el terreny en 3 ambients diferents segons les plantes que hi podem trobar (hortícoles, aromàtiques i arbustives)*.
 
    • Hortícoles: en la part d'hort utilitzem les varietats tradicionals valencianes recollides pel Pla valencià de la diversitat agrària de la Conselleria d'Agricultura. Aquestes varietats estan perfectament adaptades a les condicions ambientals del terreny, a més de ser conegudes per agricultors i consumidors per les seues qualitats organolèptiques i culturals, com la fava de Bétera, la safanòria morada o la col de Xàtiva.
 
    • Aromàtiques: les seues vistoses flors són font de nèctar, la qual cosa permetrà que les papallones puguen viure en aquest oasi generació rere generació, i ajudar-les a descansar i reposar forces durant les seues migracions. A més a més, ofereixen colorit i aromes a aquest espai.
 
    • Arbustives: espècies com l'espantallops (Colutea arborescens) o l'arç albar (Crataegus monogina) presents en aquest oasi, també ofereixen flors molt visitades per les papallones. 
 
*Segons l'època de l'any en què visites l'oasi, les espècies poden variar.
 
Què puc veure en la meua pròxima visita a l'oasi?
 
La millor època de l'any per a veure papallones és a la primavera i tardor quan els dies són assolellats, la temperatura ronda els 14-25 °C i no hi ha a penes vent. Les principals espècies que pots observar estan reflectides en el tríptic de papallones i libèl·lules del Parc Natural.
 
Pots visitar també el nostre hotel d'insectes, fabricat amb materials reutilitzats pels alumnes del col·legi públic de Sot de Xera (col·legi rural agrupat de la regió muntanyenca). 
 
Recordeu:
 
Per a apreciar aquest espai cal tindre en compte que el cultiu de plantes per a les papallones implica una altra visió diferent de la jardineria ornamental i l'horticultura, assumint com a molt positiva la presència d'erugues i fulles d'aspecte danyat, a causa del seu ús com a nutrícies en fase d'eruga. Aquest espai, per tant, no serà tractat amb insecticides i el seu manteniment respectarà els ribassos i marges coberts de vegetació natural on molts insectes troben recer. 
 
  • Si entres a aquest espai, recorda passar el forrellat de la porta en eixir, ja que la zona és molt freqüentada per senglars i una altra fauna salvatge que podrien desbaratar la plantació.
  • Al costat de l'oasi, existeix un Arborètum, en el qual comptem amb una col·lecció d'arbres representatius del bosc mediterrani, alguns dels quals estan protegits, com el teix.
  • Admira i respecta les plantes i papallones que trobaràs, sense agafar-les ni molestar-les.
  • Si observes algun exemplar poc usual, intenta fotografiar-lo i posa't en contacte amb el parc natural.

 

- INFORME ANUAL 2022 DEL PROGRAMA DE SEGUIMENT DE PAPALLONES DIÜRNES A ESPANYA (BMS ESPANYA). CLICA ACÍ

- REPORTATGE DE TERRA VIVA DE L'OASI DE PAPALLONES. CLICA ACÍ.

- ARTICLE DE L'OASI DE PAPALLONES EN LA REVISTA "MUNDO ARTRÓPODO" (pàgina 54). CLICA ACÍ.