mapa de parques

Pròximes activitats dels parcs

ver más actividades de empresas

notícies dels parcs

L'Albufera

Ves enrere Per una Albufera sense plàstics

Per una Albufera sense plàstics

CONSCIENCIACIÓ DE L'IMPACTE DELS RESIDUS EN EL PARC NATURAL DE L'ALBUFERA

El Parc Natural de l'Albufera és un espai natural d'incalculable riquesa que presenta una gran varietat d'hàbitats que permeten l'existència d'una extraordinària diversitat d'espècies de fauna i flora.

Situat en la plana costanera de València, el Parc Natural de l'Albufera té unes 21.120 hectàrees d'extensió. Des de la seua declaració com a parc Natural en 1986, la seua importància ecològica va ser reconeguda mundialment al ser inclòs en la llista de llocs Ramsar, zones humides d'importància internacional. L'Albufera està inclosa en el Catàleg de Zones Humides de la Comunitat Valenciana i, a més, forma part de la Xarxa Natura 2000, xarxa d'espais més rellevants per a la conservació de la biodiversitat a Europa, quan va ser declarada Zona d'Especial protecció per a les aus (ZEPA) i Lloc d'Interés Comunitari (LIC).

El Parc Natural de l'Albufera està situat al costat de la ciutat de València i s'estén per 13 termes municipals, on conviuen diferents hàbitats de gran riquesa ecològica, com és la llacuna, la marjal i la zona de la Devesa, així com diversos nuclis urbans tradicionals i turístics.

Són moltes les pressions a què s'ha vist sotmés aquest entorn, sent el plàstic un dels seus principals impactes, per la qual cosa és necessari fomentar la conscienciació de la ciutadania en la necessitat de la seua conservació.

Els residus ens rodegen i no sols en els entorns urbans sinó que el plàstic i els rebutjos amenacen també els nostres ecosistemes de forma alarmant, fins al punt que suposen un greu problema per a la biodiversitat.

El Parc Natural de l'Albufera no s'escapa d'esta problemàtica. Este espai natural protegit és un símbol per als valencians, és la joia per excel·lència dels parcs naturals de la Comunitat Valenciana, però és també un enorme contenidor de residus generats en la seua conca hidrogràfica i que vénen a desembocar en aquest entorn.

La majoria d'aquestos envasos són de plàstic, sòlids flotants com a botelles d'aigua, de refrescos, de productes de neteja domèstics i, en menor grau, envasos de productes fitosanitaris, també restes orgàniques animals i vegetals, botelles de vidre, etc.

A causa de la seua situació geogràfica, l'Albufera actua com a receptora d'una conca hidrogràfica que s'estén entre els rius Xúquer i Túria, i que té el seu origen en els últims contraforts del massís ibèric.

La conca hidrogràfica de l'Albufera té una extensió aproximada de 917 Km2 i comprén un total de 57 municipis. L'únic llit que hui en dia desemboca directament en el llac és la Rambla del Poyo o barranc de Xiva, amb un curs de 45 Km de longitud i la conca del qual comprén un total de 32 municipis. No obstant això, l'Albufera rep els escolaments i sobrants d'horts i arrossars d'una àmplia zona perifèrica, a través de les conduccions de les comunitats de regants. Aquestes conduccions aporten aigua dels rius Xúquer i Túria juntament amb els plàstics flotants abocaments en totes les poblacions i camps que travessen.

En la conca hidrogràfica de l'Albufera, especialment quan es produïxen precipitacions torrencials, qualsevol residu no controlat és susceptible de ser arrossegat i depositat a distàncies relativament llunyanes, produint una agressió mediambiental en el Parc Natural. Barrancs, séquies, canals i qualsevol infraestructura lineal que discorre per la conca, es transforma en autopistes d'entrada de residus a aquest espai natural protegit.

Per això, en 2019 llancem el projecte "Per una Albufera sense plàstics" amb els següents objectius:

Objectius generals:

 • Sensibilitzar als escolars, associacions implicades en el parc i a la població local en general, de l'impacte ambiental produït pels plàstics i de la importància de la seua reducció.

 • Fomentar bones pràctiques ambientals en els col·lectius que desenrotllen la seua activitat en el parc Natural de l'Albufera i el seu entorn.

Objectius específics:

 • Promoure actuacions de voluntariat per part de les entitats locals encaminades a l'arreplega de residus, principalment plàstics.

 • Reduir la generació i la consegüent presència de plàstics en el Parc Natural de l'Albufera.

 

Si vols treballar sobre aquesta problemàtica descàrrega la unitat didàctica" Zero plàstics"

A més, si visites el parc  natural,  t'animem a sumar-te al repte "Esmorzars sense petjada"

Vols saber més sobre el projecte? Segueix l'enllaç

 

 

JORNADES DE SENSIBILITZACIÓ REALITZADES:

ANY 2019:

 • Data: 13 de gener de 2019. Zona d'actuació: Platja de la Malladeta. Organitza: Parc Natural de l'Albufera.
 • Data: 17 de febrer de 2019. Zona d'actuació: Voltants del Tancat de Mília i Portet de Sollana. Organitza: Pavagua,  Fundació Assut, Tancats de Mília i l'Illa. Col·labora: Ajuntament de València, Ajuntament de Sollana, Gracomsa, Parc Natural de l'Albufera.
 • Data: 10 de març de 2019. Zona d'actuació: Voltants del Tancat de Mília i Portet de Sollana. Fase II.  Organitza: Parc Natural de l'Albufera. Col·labora: Pavagua, Tancats de Mília i l'Illa, Fundació Assut, Ajuntament de València, Ajuntament de Sollana.
 • Data: 22 de març de 2019. Zona d'actuació: voltants del Estany de la Plana. Organitza: Parc Natural de l'Albufera. Col·labora: Col·legi L'Encarnació de Sueca.
 • Data:  9 d'abril de 2019. Zona d'actuació: Devesa del Saler. Organitza: Parc Natural de l'Albufera. Col·labora: IES El Saler.
 • Data: 14 d'abril de 2019. Zona d'actuació: séquia Carrera del Saler. Organitza: Parc Natural de l'Albufera. Col·labora: Visit Albufera,  Ajuntament de València.
 • Data 15 de juny de 2019. Zona d'actuació: Devesa del Saler. Organitza: SEO/BirdLife. Col·labora: Ecoembes, Parc Natural de l'Albufera. Ens sumem a la campanya LIBERA BASURALEZA.
 • Data: 8 de setembre de 2019. Zona d'actuació: tot l'entorn de l'Albufera. Organitza: Parc Natural de l'Albufera i SEO/BirdLife. Dossier jornada "Tots Per Una Albufera Sense Plàstics".

 

La campanya "Per Una Albufera sense plàstics" ha comptat amb la participació de 613 persones al llarg de l'any 2019.

 

ANY 2020:

Data: 16-17 gener de 2020. Zona d'actuació: platja del Mareny de Barraquetes. Organitza: Parc Natural de l'Albufera. Col·labora: col·legi Mes Camarena. Participants: 200.

Data: 8 de març de 2020.  Zona d'actuació: Séquia de Ravisancho. Organitza: Parc Natural de l'Albufera. Col·labora: empresa Valencia Excursions. Participants: 27.

La resta de les actuacions de 2020 van ser cancel·lades poer l'alerta sanitaria.

 

SI CERQUES...