HISTÒRIA D'UNA FOTJA BANYUDA

Ves enrere EL FONDO VIST DES DE LA SERRA DE CREVILLENT

EL FONDO VIST DES DE LA SERRA DE CREVILLENT

Celebració del Dia Internacional de les Muntanyes

CELEBRACIÓ DEL DIA INTERNACIONAL DE LES MUNTANYES

El Fondo vist des de la Serra de Crevillent

15/12/2019

Més de la meitat de la població del planeta depén de les muntanyes per a proveir-se d'aigua, aliments i energia renovable. No obstant això, les muntanyes estan amenaçades pel canvi climàtic, la degradació dels sòls, la sobreexplotació i els desastres naturals, amb conseqüències potencialment devastadores i de llarg abast, tant per a les comunitats de muntanya com per a la resta del món. De les muntanyes depén també el bon estat de gran part de les nostres zones humides, ja que atresoren la reserva d'aigua que els alimenta i els manté vius, de manera que qualsevol impacte negatiu en elles acabarà repercutint en els nostres aiguamolls.

En el primer text del qual es té constància on es fa referència a l'antiga gran zona humida de la que va formar part el Parc Natural El Fondo, el poeta llatí Rufo Festo Avieno ens descriu una llacuna d'enorme amplitud, on el riu Teodoro desemboca lentament. Ens parla del mític poble Fenici que es va assentar en aquestes costes, afirmant que ací en temps passats va estar la frontera dels tartessis i també de l'existència de l'antiga ciutat de Herna. Basant-se en aquesta afirmació els experts han identificat el gran jaciment arqueològic de Peña Negra, en la Serra de Crevillent, amb aquesta antiga ciutat perduda, l'existència de la qual està també relacionada amb la presència d'aquella gran llacuna que va poder haver sigut en part navegable, permetent la connexió amb altres assentaments en la costa de Guardamar o fins i tot amb l'Alcudia d'Elx.

En col·laboració amb la Regidoria de Medi Ambient i Lluita contra el Canvi Climàtic, així com la Regidoria d'Educació i Cultura de l'Excel·lentíssim Ajuntament de Crevillent, us proposem participar en la ruta senderista que hem preparat amb motiu de la Celebració del Dia Internacional de les Muntanyes, on acompanyats per l'arqueòleg municipal Julio Trelis i el personal del Parc, tractarem de posar en context el jaciment de Herna i la seua estreta relació amb la zona humida on trobem El Fondo. Gran part d'aquesta ruta discorre a més seguint el traçat de la séquia de la Font Antiga, els seus molins i l'aqüeducte d'Els Pontets, que tenen el seu origen en època Andalusina, on el coneixement àrab sobre el regadiu va propiciar la creació d'un sistema singular que aprofitava les aigües subterrànies. Es tracta per tant d'una activitat dirigida tant a muntanyencs, com a naturalistes i per descomptat a aquelles persones interessades en l'arqueologia i el patrimoni hidràulic. Així mateix, des de la perspectiva que ens donen les muntanyes, us mostrarem quin ha sigut l'evolució geològica d'aquesta gran conca sedimentària al llarg dels últims 4000 anys, anima't i participa!

 

DADES DE L'ACTIVITAT

Dia: 15 de desembre de 2019

Hora: 9:00h

Lloc: Aparcament al final de la Rambla del Castellar (Crevillent) *

Distància: 6km

Desnivell: 230m

Recomanacions: portar roba còmoda i sabata adequada per a la marxa senderista. Portar menjar i beguda per a l'esmorzar. No es tracta d'una marxa exigent, però és necessari tindre una forma física adequada.

* Per a saber com arribar fins al punt de trobada podeu utilitzar el següent enllaç:

https://goo.gl/maps/v1tegxxur1jahpmp9