HISTÒRIA D'UNA FOTJA BANYUDA

Ves enrere 25º aniversari del seguiment de la colònia d’Escateret a l'Illa de Benidorm

25º aniversari del seguiment de la colònia d’Escateret a l'Illa de Benidorm

  

L'Escateret és una au marina de dimensió reduïda que cria en xicotetes illes pròximes a les costes europees, s'alimenta en la mar i visita terra ferma únicament a la nit a fi de buscar parella i reproduir-se. La població mediterrània ha patit un accentuat declivi com a resultat de la introducció de depredadors terrestres en els seus enclavaments reproductors. A més la contaminació lumínica en les seues zones de cria, fruit del desenrotllament urbanístic del litoral mediterrani, influïx en l'increment de la depredació d'Escaterets per part d'espècies diürnes com els làrids (especialment la Gavinot mediterràni) durant la nit. En la Comunitat Valenciana l'espècie està considera com "Vulnerable" segons el Decret 32/2004 que crea i regula el Catàleg Valencià d'Espècies de Fauna Amenaçada.

L'Illa de Benidorm (Alacant), inclosa dins de l'àmbit del Parc Natural de la Serra Gelada i catalogada com a zona d'especial interés per a les aus (Z.E.P.A), té la particularitat de que les 2 colònies d'Escateret existents en la mateixa poden ser monitoritzades de forma relativament senzilla, açò unit al seguiment continu que es realitza dels seus enclavaments reproductius des de 1992 fins a l'actualitat, la convertix en la colònia reproductora de referència per a l'Escateret a tot el mediterrani. Gran part d'eixe coneixement adquirit sobre l'espècie, ha sigut possible gràcies a l'esforç i la dedicació de nombroses persones que han participat en el seguiment de la colònia d'Escateret a l'Illa de Benidorm durant estos últims 25 anys, sent en la majoria dels casos un treball voluntàri i totalment altruista.

Per tant, des del Parc Natural de la Serra Gelada volem agrair l'esforç i dedicació de totes aquelles persones que han col·laborat en el seguiment de la colònia d'Escateret durant estos 25 anys, a través d'una campanya divulgativa en el Twitter oficial de la xarxa de Parcs Naturals de la Comunitat Valenciana (@GVAparcs) i en la xarxa social Instagram (GVAParcsNaturals), per mitjà del "hashtag" (#25APaiñoIBND), amb l'objecte de divulgar l'importància ambiental de l'espècie i de la pròpia Illa de Benidorm, germen de l'actual Parc Natural, i del treball científic que es realitza en la mateixa. Oferint la possibilitat als diferents  col·laboradors que han participat en el seguiment i control de la colònia, i a la resta de la societat, de poder compartir les seues experiències i recordar moments entranyables de la seua labor en l'Illa, per mitjà de la publicació a les xarxwa de fotografies relacionades amb els seus treballs en la colònia.