Via Augusta

Via Augusta

La Via Augusta

La Via Augusta és la calçada romana més important de la Comunitat Valenciana, i constitueix una de les rutes més llargues, tant a nivell nacional com autonòmic, per a la pràctica del cicloturisme, el senderisme i les rutes eqüestres.
 
Des del punt de vista històric, la seua recuperació amb un objectiu recreatiu, turístic i cultural es presenta com una actuació que suscita gran interés, ja que ha sigut un dels principals eixos de comunicació al llarg de diferents èpoques històriques: els romans la traçaren aprofitant un camí íber ja existent.
 
Al seu pas pel Parc Natural de l'Albufera travesa diferents trams:
 

València - El Romaní

El Romaní-Algemesí

Algemesí-Alzira

 
Un poc d'història
 
La Via Augusta és la calçada romana més llarga de tota la península Ibèrica, amb un recorregut total aproximat de 1.500 kilòmetres des dels Pirineus fins a Cadis, travessant la Comunitat Valenciana al llarg d'uns 425 km.
 
Reuneix un dels conjunts de mil·liaris més importants de tota la Hispània, amb almenys 96 monuments, 20 dels quals sembla que estaven distribuïts per tot el territori valencià.
 
A més, encara ara poden observar-se alguns restes de la calçada i vestigis de mansions, ponts, centuriacions, villes, arcs monumentals, toponímia etc., la qual cosa afegeix un excepcional interés històric, cultural i fins i tot religiós, a l'interés recreatiu i turístic que presenta.
La Via Augusta va ser l'eix principal de la xarxa viària en l'época dels romans, i ha vertebrat la Comunitat Valenciana al llarg de la història.
 
Ha rebut diferents denominacions segons les époques: Via Hercúlia, Via Heràclia, Camí d'Anibal, Via Exterior, Camí de San Vicent Mártir i Ruta de l'Espart, però és comunament coneguda com Via Augusta, amb tota seguretat, per les rectificacions i reparacions que l'emperador August va efectuar-hi entre els anys 8 i 2 a.C.
 
Més informació sobre la Via Augusta gràcies al Museu Arqueològic d'Alacant (MARQ) punxant ACÍ